На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски, казва

...
На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски, казва
Коментари Харесай

80% от украинските бежанци в Германия, не работят, защото не им се налага

На дивана е по-удобно, в сравнение с курс по немски, споделя представителят на Германската социалдемократическа партия Матиас Йендрике
" Когато споделяме, че Германия е имиграционна страна, то украинците да вземем за пример най-лесно могат да бъдат интегрирани на работния пазар ", сподели преди броени дни министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер. " Но единствено 20% от тях работят. Защото не им се постанова ", цитира думите му

Подобни отзиви се чуват все по-често от политици в Германия. " На дивана е по-удобно, в сравнение с курс по немски ", споделя представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Матиас Йендрике. Германия е прекомерно блага към украинците, счита Йендрике.
Безсрочна помощ за бежанците от войната
Бежанците от Украйна в Германия имат право на финансова помощ, която се равнява на тази за безработица. Неженените получават 563 евро на месец, а фамилиите - по 506 евро на човек. На дете пък се поставят сред 357 и 471 евро по отношение на възрастта. Държавата също така покрива здравните осигуровки, разноските за заслон - наем и отопление, и дава пари за обзавеждане и за учебно заведение. Според финансовия министър Кристиан Линднер във федералния бюджет за 2024 година са планувани сред 5,5 и 6 милиарда евро за украинските бежанци.

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в Европа към февруари 2024 година са регистрирани към 6 милиона украински бежанци. Най-много са в Германия - 1,15 милиона, следвани от Полша с 956 000, Чехия с 381 000 и Англия с 253 000. Полша дава финансова помощ на бягащите от война единствено през първите три месеца, а в Чехия след петия месец те получават едвам към 130 евро. Помощта във Англия е даже по-ниска.
Проблемът не е единствено в парите, а и в бюрокрацията
В Полша и Чехия към две трети от украинските бежанци работят, във Англия - половината. В Германия обаче работи единствено всеки пети емигрант от Украйна. Според социолога Дитрих Тренхард повода за това не са единствено обществените помощи. Защото и в Дания, Швеция и Нидерландия работят повече украинци, в сравнение с в Германия, макар че и там има дълготрайна помощ от страната.

Според неговото проучване, извършено по поръчка на близката до ГСДП фондация " Фридрих Еберт ", огромен % от украинците работят в страни, където достъпа до работния пазар е улеснен. Полша, Чехия, Дания, Нидерландия и Ирландия оферират цифрови процедури за вписване и приемане на трудов и обществен статут. В Нидерландия организации за краткотрайна претовареност също се включиха в процеса, с цел да може достъпът до трудовия пазар да се форсира оптимално. В Италия и Словакия украинските лекари и медицински сестри могат да бъдат наети без спомагателни условия.

Немскоезичните страни - Германия, Австрия и Швейцария - обаче следват прецизно разпоредбите на системата за даване на леговище, което е обвързано с налагането на доста ограничавания. Сложните процедури за признание на обучение и подготовка натоварват съотвените държавни служби, а всичко това коства пари.
Малцина упражняват висококвалифициран труд
Много от бежанците от Украйна са добре образовани, всеки втори има висше обучение. Те разполагат с качества и опит, които могат да предложат решение за казуса с дефицита на работна ръка във Федералната република. Особена роля обаче играе равнището на притежаване на немски език. В Германия се счита, че положителните езикови знания са значими при упражняването на висококвалифициран труд.

В страните, в които по-голям % от украинските бежанци са интегрирани на работния пазар, множеството са заети в нископлатения бранш. " Нито една европейска страна не е съумяла да се възползва в огромна степен от положителното обучение на украинците. Те работят най-вече на нископлатени работни места, в хотели и заведения за хранене, в областта на услугите, в селското стопанство и в организации за краткотрайна претовареност ", изяснява Тренхард. В Нидерландия и Полша даже са документирани случаи на корист и употреба.
Недостиг на детски градини и учебни заведения
По данни на немската федерална Агенция по заетостта към януари 2024 година към 124 000 души са посещавали интеграционни и езикови курсове. Очаква се, че три четвърти от тях ще ги приключват до половин година. Според формален отчет обаче половната от украинските бежанци, които са взели участие до момента в програмата, не са издържали езиковия тест. В подобен случай не се издава удостоверение за сполучливо приключен курс.

В бъдеще ще е допустимо бежанците да учат немски и до момента в който работят. Същинската част от програмата " Job-Turbо ", която държавното управление вкара в отговор на ниския % трудовозаети украинци, ще стартира в края на март 2024 година.

Но в Германия има и още един проблем, който пречи на доста украинки да си намерят работа: във Федералната република липсват 350 000 места в детските градини. В някои провинции даже в учебните заведения няма места за всички украински деца. 65% от пълнолетните бежанци са дами. Те са пристигнали в Германия с към 350 000 деца и младежи. Много от украинките няма на кого да оставят децата си, по тази причина и те не могат да работят. Други са заети с грижите за заболели и възрастни родственици. Когато към тях се прибавят и тези, които посещават езикови курсове, не остават доста украинци, които въобще могат да работят.

Към януари 2024 година към 519 000 украинци са регистрирани във Федералната организация по заетостта. Само 206 000 от тях се считат за безработни. Работа към края на 2023 година имат 214 000.

В момента украинците са втората по бройка задгранична група в Германия - броят им е 1,15 милиона, по данни от октомври 2023. Те съставляват 1,4% от общия брой на популацията на Федералната република. На първо място са турците с 1,39 милиона - 1,6% от популацията на Германия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР