На Десетата национална конференция на ДПС, на която преизбраният за

...
На Десетата национална конференция на ДПС, на която преизбраният за
Коментари Харесай

Новите големи планове на ДПС

На Десетата национална конференция на Движение за права и свободи, на която избраният отново за водач Мустафа Карадайъ издигна като цел присъединяване в ръководството, нито един български политик не приветства партията. Поздравления на форума, провел се онлайн, сервираха политически водачи от Турция, отпред с президента Ердоган, видни европейски либерали, към чието политическо семейство принадлежи Движение за права и свободи, и един единствен посланик - посланикът на Азербайджан. Разликата с партийния конгрес отпреди 4 години, когато слова четоха пратеници на Българска социалистическа партия, АБВ, Национална движение „Симеон Втори", Народен съюз, както и водачът на КТ “Подкрепа ” доктор Константин Тренчев, бие на очи. Да не би Движение за права и свободи да е станало по-токсично спрямо 2016 година?
Какво в действителност сподели Карадайъ
В словото си новият остарял водач, който ще управлява Движение за права и свободи до декември 2023 година, в действителност даде доста по-голяма поръчка - за присъединяване в Зелената договорка. Именно на “водородната гражданска война в цифровата епоха ” и тактика за напредък, основана на Европейския зелен пакт, беше отдадена по-голямата част от речта на Карадайъ. Той претупа последните изборни провали на Движение за права и свободи и единственото по-добро показване на локалните избори през 2019, където Движението завоюва 47 кметове на общини при 40 по-рано. Критикува ГЕРБ поради “национализмите и популизмите‘ и политиката на разделяне и опълчване, съпроводени с езика на омразата, арогантността и експанзията. Отбеляза “липсата на промени ”, “кризата в опазването на здравето ”, навсякъде съмнение към ръководещите и очертаваща се дестабилизация в страната...
След това водачът на третата политическа мощ в 44-ото Народно събрание заприказва за новата индустриална гражданска война. Изглежда, че в Движение за права и свободи добре са проучили Европейския зелен пакт, неговите капиталови механизми и планувано финансиране. Брюксел разчита проектите за декарбонизация да станат мотор за възобновяване на европейските стопански системи, потърпевши от рецесията с Ковид-19. Движение за права и свободи мощно ги поддържат.
Движение за права и свободи се хваща за “зелено ”
В името на посочената цел - през 2050 година Европа да се трансформира в първия климатично безпристрастен континент, България ще получи близо 12 милиарда евро, с цел да реализира прехода към по-чиста стопанска система. Един от трите стълба на Фонда за обективен преход е програмата InvestEU, която ще финансира частни планове в региона на зелените технологии, и Механизъм за разпределяне на заеми в обществения бранш. Чрез тях България може да получи достъп до 4,5 милиарда евро. Част от тези средства ще са предопределени за нови ВЕИ-мощности - бизнес, в който кръгове на Движение за права и свободи имат вложения и дълготрайни ползи още от времето на тройната коалиция, когато беше взривът на ВЕИ по българските реки и язовири. През ноември Европейската комисия показа тактика за развиване на разположените в крайбрежните води ВЕИ, според която до 2030 година те би трябвало да се усилят от сегашните 12 гигавата на най-малко 60. В документа Черно море е посочено като регион с голям капацитет за разполагане на крайбрежни вятърни платформи.
От две години почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е притежател на втората по величина Топлоелектрическа централа в България и на Балканите - Топлоелектрическа централа “Варна ”, ситуирана на обвързваното с Черно море Варненско езеро. Топлоелектрическа централа “Варна ” има шансове да се възползва от средства по Зелената договорка, въпреки предходният притежател на ТЕЦ-а да твърдеше, че половината от шестте ѝ блока работят с газ, а не на въглища. Въпреки тези уверения м.г. тя бе сложена на 140-о място от екоорганизацията ”Грийнпийс ” в лист на най-големите замърсители със серен двуокис в света. След като получи десетки милиони от страната за “студен запас ”, тази година Топлоелектрическа централа “Варна ” бе “изключена ” от схемата - по предписание на премиера Борисов. Зелената договорка е късмет за притежателя ѝ Ахмед Доган да завоюва още веднъж от инвестицията си, добита против 3500 лв..
За едни дълготрайни ползи
А ползите на Доган в зелената сила датират много по-отдавна. Бизнесът на записаната преди десетина години компания “Хелиос Солар ” е фотоволтаични централи, вятърни паркове и тяхната употреба, произвеждане и продажба на сила от възобновими източници и други Чрез “Хелиос Солар ” бе закупен теренът в парк Росенец и отново “Хелиос Солар ” построи и лятната резиденция, в която живее Доган - също на брега на Черно море. Какво пречи да вземем за пример там да се прави и ток от вятъра - паралелно до оранжериите за био зеленчуци на почетния ръководител...
В словото си Карадайъ изброи няколко хрумвания на Движение за права и свободи за реализиране на задачите на Зелената договорка, измежду които и “въвеждане на по-чисти, по-евтини и по-здравословни форми на частен и публичен превоз “. Бизнесът на превозвачите също не е непознат на Движение за права и свободи.
В Движение за права и свободи постоянно са имали усет и тактика за монетаризиране на политиката. Няколко години преди България да стане член на Европейски Съюз, Ахмед Доган беше първият, заговорил за нуждата от подготвени фрагменти, които да приготвят положителни планове за финансиране от еврофондовете. Далновидността му бе затвърдена с монопола, открит от Движение за права и свободи на основни за разпределянето на евросредства институции. Сега, когато България е най-изоставаща в Европейски Съюз във връзка с проектите, свързани със Зелената договорка, Движение за права и свободи още веднъж изпревари всички с оповестените стратегически цели.
Доган и Ердоган
В обръщението си към делегатите на форума Доган предизвести: “Но не забравяйте: с цел да бъдете равнопоставени с другите политически сили, би трябвало да сте най-малко една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем. Ако изпреварването на другите е отвратително за тях, тогава ще се превърнем в сборен облик на врага за всички ”. Думите му чете евродепутатът Илхан Кючюк, един от изявените политици в Движение за права и свободи, на който се разпореждат огромни очаквания. На предходния конгрес Доган бе поверил обръщението си на различен евродепутат - Филиз Хюсменова.
С видео одобрение, изненадващо, се включи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В него той не се обърна персонално към никого от Движение за права и свободи, само че пък назова само отсъстващия на конференцията министър председател: “Виждаме, че под председателството на моя безценен другар Бойко Борисов България се оправя сполучливо с рецесията, подбудена от пандемията ”. Приятелите на моите другари са и мои другари - евентуално това е разковничето за появяването на Ердоган, откакто през 2016 година Анкара беше забранила на Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Причината - сваленият съветски военен аероплан през ноември 2015, последвалата отбрана на турските дейности от тогавашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан и незабавното му изхвърляне от Движение за права и свободи.
Но за сърдечния привет на Ердоган има и друга причина. И тя е интензивността на Движение за права и свободи в покровителство за ползите на Азербайджан след разгорелия се още веднъж боен спор с Армения поради Нагорни Карабах. Наскоро в Баку президентът на Турция празнува дружно с президента на Азербайджан Илхам Алиев “славната победа ”. А на онлайн-конференцията посланикът на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова означи заслугите на Движение за права и свободи в словото си: “Членовете на Движение за права и свободи постоянно са подкрепяли гласа на истината на Азербайджан както в България, по този начин и в европейските институции и са съдействали за нашите връзки с решителната си позиция в Европарламента, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и парламентарната асамблея на ОССЕ ”. Илхан Кючюк е един от тези деятели.
На форума Ахмед Доган дефинира Движение за права и свободи като “модел за политика ” и изрази увереност, че на партията следва “много забавно бъдеще ”. Може би зелено.
 
Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР