На делото по жалбата на Ваня Григорова за втория тур

...
На делото по жалбата на Ваня Григорова за втория тур
Коментари Харесай

Съдът отвори чувалите с бюлетини от машините

На делото по жалбата на Ваня Григорова за втория тур в София
Засега преброяване няма да има, гледат и съпоставят единствено финалните протоколи

Процесът продължава на 1 декември 

Чувалите с бюлетини от над 1500 секции с машинно гласоподаване в София ще бъдат отворени. От тях ще се извадят единствено финалните доклади, в които е посочено какъв брой от гласоподавателите са дали своя избор с машина. Тези данни ще се сравнят с истинските протоколи от всички 1639 столични секционни изборни комисии (СИК), копия от които би трябвало да даде ЦИК. Засега ръчно преброяване на самите бюлетини няма да има, само че може да се стигне до такава степен, в случай че бъдат открити разминавания.

Това реши през днешния ден състав на Административния съд-София град (АССГ), който стартира гледането всъщност на делото, заведено от Ваня Григорова и нейния екип, с който се желае анулиране на втория тур на изборите за столичен кмет, извоюван с малко над 5000 гласа от Васил Терзиев. Преди седмица съдът прегледа и отхвърли единствено настояването на Григорова да се спре осъществяването на решението на Общинската изборна комисия (ОИК), което разреши на Терзиев да постави клетва и заеме поста.

Според жалбата на Григорова има нарушавания в огромна част от секциите, като са формирани към 400 протокола за проблеми с машинното гласоподаване, само че доста от тях не попадат в специфична рубрика, която се попълня в края на изборния ден.

Представители на ОИК и СИК обясниха, че от всички над 1500 машини не са работели единствено 16, а въпросните протоколи са примерно за това, че е бил извикан механик да смени ролката. Въпреки това съдът изиска и копия от тези 400 протокола, като и данни от “Информационно обслужване ” и компанията “Сиела норма ”, която дава отговор за техническото обезпечаване на машините.

Експертизата бе предоставена от съда на две движимости лица - икономист и компютърен експерт. Те би трябвало да са подготвени с отчета си до 1 декември, за когато е планувано идващото съвещание на съда. На излизане от залата от екипа на Ваня Григорова разясниха, че съдът е приел съвсем всички техни претенции, а самата Григорова, която към този момент е общински консултант, сподели в резюме: “Сега ще забележим дали е ощетен Васил Терзиев или аз съм ощетена ”.
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков: Наложи се да гласоподавам и по двата метода


 

Гласувах и с машина, и с хартиена бюлетина, описа през вчерашния ден ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред публицисти. На втория тур на кметските избори в София той понечил да даде вота си с машина, само че тя изплюла сдъвкана и изтрита квитанция, след което се наложило висшият магистрат да гласоподава по остарелия и изпитан способ.

350 каузи са формирани в административните съдилища в страната по тъжби за първия тур на локалните избори, като 79 от тях се отнасят до изборите на общински съветници, а останалите са за кметове. 23 са единствено делата след втория тур, сподели още Чолаков. Той заяви, че в София е формирано дело и по тъжба против решението за узаконяване на машините,
подписано от министъра на електронното ръководство и двама шефове по стандартизацията. Делото е друго от това, което води Ваня Григорова, само че даже съдът да одобри, че решението за потребление на машини е незаконосъобразно, то няма да докара до анулиране на изборите в София, защото категорично е позволено предварителното му осъществяване за датата на балотажа.

Вече има случай на касиран избор за кмет на бургаското село Зидарово, където протоколът и чувалите са били запечатани с печата на кмета, а не с този на изборната администрация. Чолаков уточни, че към този момент в доста градове сътрудниците му съдии вземат решение да се отварят чувалите с бюлетини и да има ръчно преброяване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР