На Червения площад в Москва се състоя военният парад по

...
На Червения площад в Москва се състоя военният парад по
Коментари Харесай

Москва прие парада за 75 г. от края на Втората световна война

На Червения площад в Москва се състоя военният церемониал във връзка 75-годишнината от края на Втората международна война. Той трябваше да се организира на 9 май, само че тогава беше отсрочен поради рецесията с COVID-19 в Русия. В резултат президентът Владимир Путин пренасрочи честването за 24 юни - датата, на която преди 75 година е извършен първия Парад на успеха, воден персонално от маршал Георгий Жуков.

Днес парадът в Москва се организира при продължаващи ограничения за сигурност по отношение на пандемията. Участваха над 13 000 бойци. По Червения площад минаха 216 единици от най-модерната военна съветска военна техника, а в небето алегорично прелетяха 75 самолета и вертолета. Участие взеха и бойни машини от времето на Великата отечествена война.

Руският президент Владимир Путин персонално изгледа парада, въпреки да не носеше маска. Сред гостите бяха президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Сърбия - Александър Вучич, държавните глави на Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан. Свои представители бяха изпратили Индия, Китай, Монголия, Армения, Молдова и други

Подобни паради се организират в още 27 града в Русия, в това число и в градовете-герои.

Повече фотоси в ГАЛЕРИЯ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР