На брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков коментира появилата

...
На брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков коментира появилата
Коментари Харесай

Денков за българския заложник в Газа: Няма такова име в базата данни на МВР

На брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков разяснява появилата се в медиите информация за български жител, пленник в Ивицата Газа.   " В медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е пленник.   Проверихме базата данни в Министерство на вътрешните работи, човек с такова име в базата данни за български жители не съществува ", съобщи Денков, представен от Българска телеграфна агенция.   Същата тематика той разяснява и след вчерашното съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, след който уточни, че за момента информацията не се удостоверява. 

  Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също уточни, че досега не е постъпвала такава информация от формалните управляващи в Израел.   По данни на задграничните ни представителства в района сега 37 български жители и членове на техните фамилии са потърсили подпомагане за овакантяване на линията Газа. Търсим благоприятни условия за подпомагане за тяхната евакуация, добави външният министър, представена от Българска телеграфна агенция.   Министерство на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала, и в тясна съгласуваност с други членки на Европейски Съюз и партньорски страни.

  Мария Габриел акцентира, че все още евакуация не е допустима, доколкото не е закрепена договореност за отваряне на граничен пункт " Рафа ".

Външно министерство разполага със лист за потърсилите подпомагане за евакуация български жители и членове, който е предаден на израелските и египетските управляващи, заяви Габриел.

" От тях ще чакаме позволение за овакантяване на Газа и нахлуване в Египет, когато това е допустимо ", сподели тя. Министърът уточни, че дипломатическото ни посланичество в Рамала и посолството ни в Кайро са в непрекъснат контакт със фамилиите на нашите сънародници и са в подготвеност да им окажат подпомагане за извеждането им от Газа и прекосяването им в Египет, когато това е допустимо. 

  Попитана постанова ли се евакуиране на дипломатическите ни задачи в района Мария Габриел подсети, че е дала напътствие още предишния четвъртък за повишение на равнището на сигурност в тях, в това число в Ливан.

" Те знаят, че би трябвало да бъдат подготвени, ще реагираме незабано, в случай че има искалация. Всички посолства в района са мобилизирани и наблюдават ежечасно какво се случва ", съобщи външният министър.   Попитана за българските моряци от екипажа на " Рожен " Мария Габриел сподели, че последната информация е, че промяната е кацнала към този момент в Тел Авив. Предвижда се полет, който да излети от Тел Авив в 17:15 ч. и да кацне в София с четиримата моряци, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР