На брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков призова анкетна

...
На брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков призова анкетна
Коментари Харесай

Денков заплаши с оставка заради полицейското насилие

На брифинг в Министерски съвет министър председателят Николай Денков прикани анкетна комисия в Народното събрание да проверява полицейското принуждение по време на митинга на 16 ноември в София против управлението на Българския футболен съюз, съобщи Novini.bg.

Ако министърът (на вътрешните работи Калин Стоянов - б. ред.) това като принуждение, което заслужава извънредно тежка глоба, в това число и изясняване за какво това се случва от време на време в полицията и по какъв начин го отстраняваме, да, ще си подам оставката. Абсолютно недопустимо е това да се случва всякога. Трябва да излезе обществено и изрично да осъди всички форми на полицейско принуждение. Трябва да има следствие за всички тези случаи. Трябва да има съответни санкции. Адекватни не значи забележка, съобщи Денков.

Огромният брой служители на реда охраняваха митинга по метод, който може да служи за образец, само че тези, които използваха палките и биеха без причина паднали хора, нямат място в редиците на полицията.  Тези служители на реда петнят полицията и нямат място там, уточни министър председателят.

Не мога да приема да съм министър председател в държавно управление, което бие хората по улиците - по този начин както ставаше преди. Сред част от хората в полицията има просвета, която счита за обикновено да биеш с палки беззащитни хора, деца, дами. Това е безусловно недопустимо. Отношението ми към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Искам и вътрешният министър, и политиците, които го пазят, да кажат пазят ли тази позиция или не. Ако министърът излезе и каже нещата, които аз споделям, има дейности и тези служители на реда изоставен, няма да имам проблеми с него. Ще имам проблем с него, в случай че продължава да замазва обстановката, акцентира Денков. Той заяви, че към този момент е разговарял по тематиката с вицепремиера Мария Габриел.

Всички такива дейности би трябвало да бъдат тествани и осъдени. Трябва да изчиситим структурите на Националната полиция от чувството, че това е задоволително. Хората, които го считат за нещо обикновено, би трябвало да излязат оттова. Очевидно тук има систематичен проблем и този пробем би трябвало да се реши. Но няма по какъв начин да се реши, в случай че министърът подценява този проблем. Искам да чуя какво мисли по въпроса, само че досега не съм го чул, означи министър-председателят.

Премиерът осведоми, че няма нов назначен заместник-министър на вътрешните работи. По думите му освобождението му не беше планувана стъпка, само че по-късно, което се случи, той трябваше да понесе отговорност. По отношение на петимата служители на реда от митинга, които се ревизират за принуждение против жители, Денков сподели, че всички, които са взели участие в подобен вид дейности, би трябвало да бъдат разкрити и осъдени. " Но инспекции са правени и в предишното, и в случай че те отново завършат с това, че е отговорно момичето, както имаше в предишното такава информация, те не правят никаква работа ", съобщи министър председателят. По думите му хората, които считат насилието против мирни жители за обикновено, би трябвало да излязат от Министерство на вътрешните работи. Трябва да има образования, които да демонстрират до каква степен може да се ползва мощ и от кое място нататък не се ползва. Очевидно има систематичен проблем и той би трябвало да се реши, съобщи Денков. И няма по какъв начин той да се реши, в случай че министърът го подценява. Искам изрично да чуя неговото мнение за това, което се случи, досега не съм го чул, сподели още Николай Денков.

В отговор на въпрос чий министър е Калин Стоянов - на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили или на " Продължаваме промяната - Демократична България ", Денков сподели, че ще разяснява тази тематика, откакто не е на този пост.

Николай Денков заключи резултатите от днешната регулярна среща за ограниченията за битка с експанзията и насилието в Министерския съвет и увери, че в последните пет месеца е постигнал забележителен прогрес по редица действия, свързани с тематиката.

Едната е обвързвана със основаването за първи път на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение. Вторият прогрес е, че за първи път е основана конструкция в Министерство на вътрешните работи за поддръжка на жертвите от домашно принуждение. Там чиновниците се приготвят по този начин, че да могат да оказват помощ на хората. Трето – за първи път е подписан на национално равнище меморандум за съдействие сред Министерството на правораздаването, Министерството на вътрешните работи и Националното бюро за правна помощ, което разрешава на всяка една жертва на принуждение да получи безвъзмездна правна помощ. Създадени са още два нови спешни центъра, тъй че сега имаме общо 31 центъра с 348 места за настаняване на дами и деца, потърпевши от домашно принуждение. В момента се извършват 17 плана, координирани от Министерството на правораздаването, уточни Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР