На брифинг в гр. Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците

...
На брифинг в гр. Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците
Коментари Харесай

Какво знае прокуратурата за убийството на Жоро Плъха

На брифинг в гр. Пловдив, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците му Галина Андреева – Минчева и Галин Гавраилов, както и наблюдаващият прокурор Георги Пенев показаха информация по отношение на осъщественото през нощта на 02 март 2018 година ликвидиране в гр. Пловдив.

Това оповестиха от прокуратурата.

Установените в хода на следствието обстоятелства досега са, както следва:

- Вечерта на 01/02 март 2018 година доктор Иван Димитров е бил самичък в дома си. Съпругата и децата му били отвън Пловдив, в с. Крумово.

- Около 01.30 ч. на 02 март 2018 година той забелязал, че в гаража му свети, а след това осветлението угаснало и вратата била открехната. За да ревизира какво се случва, към 02.00 часа доктор Иван Димитров се облякъл, взел нелегално притежавания от него револвер, с муниции в пълнителя, напуснал жилището и излязъл на открито, в двора на кооперацията.

- На вратата на своя гараж се засякъл с Георги Джевизов - Жоро Плъха, който бил самичък и не се подчинил на думите на обвинения да спре, нито на творби от него изстрел. Вместо това Георги Джевизов - Жоро Плъха опитал да се измъкне и избяга, като почнал да замеря доктор Иван Димитров с разнообразни предмети, при което последният бил засегнат над глезена.

- От своя страна доктор Иван Димитров почнал да стреля по Георги Джевизов - Жоро Плъха, до момента в който патроните в пълнителя на револвера му привършили. Един от патроните улучил потърпевшия в гърдите, само че той съумял да избяга и да се добере до мястото, където е открит сутринта. Смъртта му настъпила вследствие на остра кръвозагуба, в резултат на прострелването, при което патронът е засегнал белия му дроб.

- След като Георги Джевизов - Жоро Плъха напуснал двора на обвинения, последният извикал в дома си собствен другар, с който разчистил двора и опитал да заличи следи, включително и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, с цел да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не съумели да го открият, доктор Иван Димитров се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, макар апелите на приятеля му и на вуйна му. Изхвърлил и нелегално притежавания от него револвер. На сутринта две лица са били молени от обвинения да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях наоколо обекти.

- На 02.03.2018 година, в 07.15 ч. бил получен сигнал от жител на телефон 112 за открит мъртвец на мъж, наоколо до постройката на Областната администрация в града. Незабавно след приемане на сигнала бил образуван екип от проверяващи от ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ установил гибелта на мъжа.

За времето от сутринта на 02 март 2018 до момента, са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности, включително огледи на местопрестъпление и разпити на очевидци. Назначени са съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. При осъщественото в дома на доктор Иван Димитров претършуване и изземване са открити муниции за огнестрелно оръжие, за чието владеене той няма позволение. При оглед на мястото на произшествието са открити две гилзи и два проектила. От конфискувани записи на видеокамери е открито, че точно доктор Иван Димитров е държал револвера в ръката си. Установени са барутни частици по облеклата му. Обвиняемият бе арестуван за период от 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, с цел да се направи преценка на основанията за внасяне на искане за взимане по отношение на него на мярка за неотклонение „ Задържане под стража”, откакто се открият обстоятелствата и бъдат осъществени нужните начални дейности по следствието.

Към момента, обв. Иван Димитров е притеглен към наказателна отговорност за закононарушения по член 119 от Наказателен кодекс /убийство при превишаване рамките на неизбежна отбрана/ и по член 339 от Наказателен кодекс /държане на муниции за огнестрелни оръжия, без да има за това съответно разрешително/. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „ подписка “, с оглед преценка за липса на заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение. Д-р Иван Димитров е освободен от ареста.

Действията по следствието не престават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР