На брифинг след края на правителственото заседание министърът на здравеопазването

...
На брифинг след края на правителственото заседание министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравният министър: Ще регулираме уродливото явление "фалшив болничен"

На брифинг след края на държавното съвещание министърът на опазването на здравето Николай Петров Николай Петров е министър на опазването на здравето. Роден e на 29 август... към профила разяснява ограниченията на страната против подправените болнични.

Той заяви за тревожна наклонност, която е излязла в статистически разбор по отношение на фрапантния растеж като бройки и финансов подобен на болничните, които се издават от способените органи. „ Имаше много изострен коментар на министър-председателя Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила. След съвещанието на Министерски съвет до момента се организира оперативно съвещание при него, дружно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са ограничения и периоди, които да урегулират това ставащо все по-уродливо събитие “, сподели Петров.

Във връзка с това по какъв начин ще се дефинират болничните оттук насетне и какво ще е решението по отношение на настояването на синдикатите предлагането за погашение на болничните през първите 3 дни единствено на 50% от дневната отплата да отпадне, министърът изясни: „ Дискутираме въпроса за повече регулация, уместност в процеса на освидетелстване на фактически болните пациенти. Не ми се желае да влизам в елементи, само че има много добра статистика за избрани лекари, за избрани хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е належащо наредбите, ще се извършат голям брой инспекции. Но, на този стадий не можем да отговаряме на тематиката за 50-те % за първите 3 дни. Това ще бъде тематика, допускам на различен министър “.

По думите му това, което ще се направи, е да се ускори контролът. „ Ще се трансформират някои нормативни документи по този начин, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го правят. Контролните органи ще правят контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и в този момент “, разяснява още Петров.

От своя страна шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов съобщи, че е осъществен разбор в Национален осигурителен институт, по отношение на краткотрайната неработоспособност. „ При този разбор бе установено, че броят на болничните за последните 5-7 години е повишен с 60% - в случай че преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, в този момент те са над 3 млн. “, съобщи Иванов. По думите му по отношение на огромния растеж на болничните, може да се създадат спомагателни разбори, като на база на тях ще се подхващат и съответни ограничения. „ Има региони със мощно засилено издаване на болнични листове. Трябва да се видят аргументите и какви са следствията. Има доста места и компании, които изпадат в несъстоятелност, над 50% от тези чиновници се оказват с болнични с краткотрайна неработоспособност “, добави още шефът на Национален осигурителен институт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР