На борсите на едро цените на сиренето и кашкавалът са

...
На борсите на едро цените на сиренето и кашкавалът са
Коментари Харесай

Сирене и кашкавал поскъпват с повече от 50% за година

На тържищата на едро цените на сиренето и кашкавалът са се нараснали с 40-50% за една година, открива инспекция на „ Нова ТВ “. На щандовете по магазините, където пазари крайният консуматор, растежът е още по-плашещ.

В комерсиалната мрежа към този момент има кашкавал за над 35 лв. кг, а цените на сиренето доближават 25 лева Има несъмнено и по-евтини оферти.

От сектора изясняват, че разноските са изхранване на животните и за преправка на млякото са скочили най-малко двойно. Млечните артикули са измежду храните с най-голямо повишаване през последната година, удостоверяват и от комисията по стоковите тържища и борсите, която следи цените на едро.

„ Млечните артикули е групата с максимален растеж. При кашкавала е към 47 % растежът на годишна база, при сиренето е 57 % по отношение на същия интервал на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – към 40 % ”, изяснява Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във врачанския Балкан върви нагоре през последната година. От изхранването на животните до превозването на суровината до мандрите.

„ Първо - с цел да има мляко – би трябвало да има фуражи. Разходите за тях набъбнаха: горивата два пъти, а торовете – сред 4 и 7 пъти. От тук набъбнаха разноските за изхранване на животните – най-малко 100 % ”, споделя Зоров.

„ На равнище плантация: главният разход, който е към 60 % от всички разноски, е разходът за фуражи и изхранването на животните. Те от 2020 година непрестанно си покачват цените и не престават да порастват ”, разяснява и Божидар Иванов от Центъра за стопански разбори в селското стопанство.

Все по-скъпа става и преработката на млякото, пресмятат от сектора.

„ Производствените разноски на едно дружество са се нараснали с към 100 % ”, пресмята Зоров. Затова и растежът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, към пазара – бил неминуем. Но с доста по-малък размер от този при разноските, пресмята преработвателят.

„ При 1.20 лева цена на сурово мляко – не може да излезе кашкавал от производител – под 18 лева Няма по какъв начин да се случи – с цел да може този производител да си покрие разноски – даже без облага! Ако е имитиращ артикул – може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, създаден от българско мляко, изработен както би трябвало, производител не може да го създаде под 18 лева./ кг. ”, безапелационен е и притежателят на мандра Никодим Войнов.

В мандрата също към този момент усещат дефицита на суровина за преправка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни артикули съществено да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разноските във фермите и в мандрите бързо се придвижва по веригата. От предишния до този ноември на едро кг кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лева При сиренето растежът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лева до 2.74лв, демонстрират плановете на комисията по стоковите тържища и борсите.

От комисията, която следи пазара на едро, са надалеч по оптимистични и предвиждат нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда  до края на годината.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР