На Богоявление, ще се състои ритуалът по изваждане на кръста

...
На Богоявление, ще се състои ритуалът по изваждане на кръста
Коментари Харесай

Над 30-ина смелчаци в Балчик се хвърлят за кръста

На Богоявление, ще се състои ритуалът по изваждане на кръста в три обитаеми места в община Шабла. Празничните водосвети ще стартират след привършване на църковната работа в храм „ Св. Харалампий " в град Шабла. В 10:30 ч.в къмпинг „ Добруджа " отец Павел Максимов от храм „ Св. Харалампий " ще наглежда смелчаците, скочили за кръста във водите на Черно море. В 10:30 ч. в къмпинг „ Космос " в село Дуранкулак водосвет ще отслужи отец Атанасий от храм „ Св. Арх. Михаил " в селото и по-късно кръстът ще бъде хвърлен.

В 11:30 ч. в село Крапец надправерата за изваждането на кръста стартира с водосвет, отслужен от отец Павел Максимов.На Йордановден ще се освети новоизграденото „ Рибарско населено място – с. Крапец – Етап I "..В община Шабла на Йордановден имен ден ще честват 105 души.

И тази година в община Каварна традицията по спасяването на Богоявленския кръст ще бъде спазена.. Ритуалът по мятане на Светия кръст за Йордановден ще се организира на 6 януари, от 11:30 часа, на „ Бабин плаж " в крайморска зона.

За събитието е обезпечен превоз.

В Балчик хвърлянето на кръста ще се състои на моста до Морска гара от 12 часа в събота.Преди това ще има литийно шествие, което потегля в 11,30 ч. от храм „ Св.Георги " и ще стигне до моста. „ Над 30-ина участници чакам да се включат в конкуренцията. Всяка година ползата е огромен ", сподели Сава Тихолов, шеф отдел „ Култура, протокол и връзки с обществеността " в общината.

Празникът Богоявление /Йордановден/ и тази година ще бъде маркиран във ваканционното населено място „ Албена ". Ритуалът по избавяне на кръста от морето край курорта ще се състои от 12 часа на 6 януари. Кръстът ще бъде хвърлен във водите от йеромонах Филип Кирилов от храм „ Свето Успение Богородично " в село Оброчище. Достъпът на коли на територията на комплекса ще бъде безвъзмезден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР