На близо 14 млн. лв. на ден пропуснати приходи за

...
На близо 14 млн. лв. на ден пропуснати приходи за
Коментари Харесай

Експерт: 14 млн. лв. на ден губи АЕЦ Козлодуй от спирането на пети блок

На близо 14 млн. лева дневно пропуснати доходи за АЕЦ "Козлодуй " се прави оценка извеждането от електроенергийната система на страната на Пети блок на централата.

Това се получава като се вземе поради мощността на блока, работните часове в денонощието, които работи и борсова цена на електрическата енергия от близо 600 лева на мегаватчас без Данък добавена стойност. Това съобщи за businessnovinite.bg Соня Кадиева, ръководител на Асоциация "Свободен енергиен пазар ".
Припомняме, че в резултат на нередовност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа отбрана в стандартната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на спешна отбрана, показаха по-рано през днешния ден от централата.
Всички системи на блока са сработили в сходство с плановите логаритми, допълват още от АЕЦ "Козлодуй ".

Друг забавен миг е, че единствено преди три седмици бе осъществен плановият годишен ремонт на реактора и той бе зареден със свежо гориво.

Освен пропуснатите доходи за сдружението държавната хазна губи към 2,5 млн. лева Данък добавена стойност на ДЕН, добави Кадиева.

Важно е да отбележим че точно приходите от АЕЦ "Козлодуй " и от други държавни енергийни сдружения се употребяват за подкрепяне на бизнеса поради високата цена на електрическата енергия.

Тя уточни, че поради това, че централата не е могла да достави декларираната през вчерашния ден електрическа енергия е допустимо да се начислят и такси за небаланси на системата.
По думите на Кадиева загубите от блока се равняват на 3/4 от износа ни към Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Гърция и др. Въпроси по тематиката са изпратени и на АЕЦ "Козлодуй ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР