На Благовещение една от емблематичните сгради във Варна от началото

...
На Благовещение една от емблематичните сгради във Варна от началото
Коментари Харесай

Варненски тютюнев склад от началото на 20-и век оживя като Никотеа - склад за култура

На Благовещение една от емблематичните здания във Варна от началото на XX век, която е служила като склад за предпазване и преправка на тютюн, оживя като " Никотеа – склад за просвета “. Откриването на новото пространство за осъществяване на необятен набор събития - концерти, изложения, конференции, семинари, образования и обмяна на хрумвания, стартира с водосвет за здраве, отслужен от отец Дончо от Варненската и Великопреславска Митрополия.

Удовлетворение от трансформацията на мястото и пожелания за триумфи към фамилия Дипчикови - хората, по чиято самодейност Варна ще има своето ново място за образуване на събития, насочиха госпожа Изабела Иванова – зам.-областен шеф на Областна администрация Варна и господин Коста Базитов.

По време на събитието варненски художници предоставиха платната си в благотворителна галерия в поддръжка на акцията " Плувай с мен " за подкрепяне на тренировки на деца с увреждания от Варна. Експозицията и създателите бяха показани от добре познатите художници Красен Бербенков и Георги Кенаров.

Гостите на събитието бяха осведомени с историята на една от най-големите за времето си здания във Варна, проектирана през 1923г. от авторитетния арх. Антон Франгя по поръчка на строителния бизнесмен Нико Станков. За разлика от ориста на други тютюневи хранилища в Европа, които през днешния ден са се трансформирали в търговски центрове, жилищни и хотелски здания, наследниците на последния притежател на тази емблематична постройка във Варна са решили тютюневият склад да резервира името си от тези времена само че да бъде място за осъществяване на необятен кръг от събития.

" За мен най-важно е да се запазят полезностите за бъдещите генерации “, сподели при откриването Христо Дипчиков. И добави: " Затова откакто си възвърнахме собствеността на дядо ми, не се поблазних да продам полуразрушената постройка в сърцето на Варна, а влложихме доста старания, сила и средства, с цел да създадем " Никотеа – склад за просвета “. Мястото се намира на ул. " Никола Кънев “ 1.

Вечерта бе гарнирана с осъществявания на китара на надарения млад варненец, притежател на Гран при и Първи награди от национални и интернационалните състезания Симеон Дечев и виртуозни клавирни шедьоври на Теодор Беломъжов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР