На базата на предварителни данни и оценки Министерството на финансите

...
На базата на предварителни данни и оценки Министерството на финансите
Коментари Харесай

МФ очаква фискален излишък от над 771 млн. лева към края на февруари

На базата на предварителни данни и оценки Министерството на финансите на България чака салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова съществена към февруари тази година да бъде позитивно и в размер на 771,7 млн. лв. (около 0,7% от прогнозния БВП).

Очаква се приходите и помощите по КФП да доближат 6,2022 милиарда лв. (16,2% от годишния разчет), като по отношение на февруари 2017-а година се отбелязва растеж от 470,3 млн. лв.. Този растеж на годишна база се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват номинално по отношение на миналата година със 716,7 млн. лв. (повишение с 13,2 на сто), до момента в който постъпленията от помощи са по-ниски.

В същото време разноските по консолидираната фискална стратегия (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) за първите два месеца на годината са в размер на 5,4305 милиарда лв., което съставлява 13,8% от годишния план. Точно преди година разноските бяха в размер на 4,9001 милиарда лв., като повишаването през първите два месеца на актуалната година се дължи главно на по-високия размер на обществените и здравноосигурителните заплащания (базов резултат при разноските за пенсии от нарастването от юли 2017 година и нарастването на две стъпки през 2017 година на размера на минималната пенсия от юли и октомври), както и на по-високите разноски за личен състав, главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение, показва Министерството на финансите.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 28-и февруари 2018-а година, възлиза на 220,1 млн. лв., което е в сходство с настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР