На базата на бъдещия дебат по темата „Стратегическа рамка за

...
На базата на бъдещия дебат по темата „Стратегическа рамка за
Коментари Харесай

МРРБ иска 3,3 млрд. от ЕК за пътища

На базата на бъдещия спор по тематиката „ Стратегическа рамка за пътна сигурност “ Европейската комисия изиска информация от всички страни за това какви са нужните запаси и какви действия ще бъдат подхванати от съответната страна членка. По тематиката „ инфраструктура “, в частта „ пътна сигурност “, подадохме ограничения и действия на стойност над 3,3 милиарда лева към Министерството на вътрешните работи, което е координатор за България. От тях 2,6 милиарда лева са средствата по съществуващи пътища и към 730 млн. са по плануваните за създаване до 2030 година автомагистрали и скоростни пътища.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при присъединяване си през днешния ден в интернационалната конференция "Пътна сигурност: Нови технологии и положителни международни и европейски практики ". Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година и се организира с поддръжката на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Пред участниците в него министърът подсети, че Европейска комисия към този момент второ десетилетие поставя целенасочени старания за възстановяване на пътната сигурност във всички сегменти за понижаване на жертвите по пътищата, като посочи, че години наред България е водач в черната статистика. Според него по тази тематика би трябвало да бъде ангажирано цялото ни общество – образование на нашите водачи, пешеходци и така нататък

Държавата поставя неимоверни старания през последните 15 година От 2007 година до в този момент над 660 млн. лева са вложени по републиканските пътища единствено за възстановяване на инфраструктурата, обвързвана с пътна сигурност – ограничаващи системи, отвесна, хоризонтална сигнализация, маркировка, табели и други, в това число и в сектори с висока централизация с пътнотранспортни катастрофи, осведоми Николай Нанков. Той добави, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи в синхрон с Министерството на вътрешните работи, от където получава информация за такива пътни сектори.

Около 8 хиляди км републикански и 12 хиляди км общински пътища се нуждаят от незабавна цялостна рехабилитация. Полагаме старания да решим този проблем. На палиативния метод от последните 30 години, обвързван с кърпежите на дупки, би трябвало да бъде комплициран край, безапелационен бе районният министър. Ще преминем към дълготрайна и цялостна рехабилитация на пътищата, разяснява още той и уточни, че това ще стане посредством въвеждането на тол системата, която няма да е панацея, само че ще даде голям запас. От нея се чака три пъти по-висок доход, не дребна част от който ще бъде ориентиран към възстановяване на пътната сигурност във всичките й аспекти. Бюджетните средства, средствата на общинските администрация също ще бъдат употребявани и в този аспект, стана ясно от думите на министъра.

Третата опция за използване на такива ограничения е посредством третия пакет за подвижност, за който Европейската комисия започва полемиките по новата стратегическа рамка за пътна сигурност от месец май, изясни той. Все по-сериозни гласове се надигат и в Европа, както и в България, за обособяването на умишлен инструмент - било то фонд, съответна стратегия на база на новата тактика за пътна сигурност, сподели Николай Нанков. Той уточни, че този инструмент ще бъде за интервала от 2020 до 2030 година и се чака да финансира планове, ориентирани към пътна сигурност. Глобалната цел на европейско равнище е за този интервал жертвите по пътищата да намалеят с 50%. Очакваме с неспокойствие да стартираме дебата по тематиката на национално и европейско равнище, съобщи районният министър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР