На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Очакват 400 млн. излишък в бюджета за месец март

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец март 2024 година да бъде остатък в размер на 0,4 милиарда лева (0,2 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 година нарастват с към 7,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Това осведомят от Финансовото министерство. 

В края на месец март Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) изплати в цялостен размер всички отговорности към производители на електрическа сила в осъществяване на член 36б, алинея 1 от Закона за енергетиката.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 година се чака да бъдат в размер на 15,8 милиарда лева и нарастват с 1,1 милиарда лева (7,5 на сто) по отношение на регистрираните за първото тримесечие на 2023 година. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 0,3 милиарда лева Приходите от осигурителни вноски нарастват с към 0,5 милиарда лева, приходите от директни налози – с към 0,2 милиарда лева, а косвените налози са близки до регистрираните за първото тримесечие на 2023 година. Отчита се базов резултат в частта на другите налози главно в две посоки. Първо, целевите вноски от производителите на електрическа сила по бюджета на ФСЕС понижават по отношение на нормализирането на цените на електрическата сила на Българската самостоятелна енергийна борса. Второ, постъпленията понижават от краткотрайната солидарна вноска за сдруженията и местата на стопанска активност от Съюза, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването за генерираните свръхпечалби според член 14 от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата.

Постъпленията от помощите и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват с към 0,9 милиарда лева, до момента в който неданъчните доходи са по-ниски от регистрираните за същия интервал на миналата година, заради спад при постъпленията от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове по бюджета на ФСЕС.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2024 година възлизат на 15,4 милиарда лева, което е 18,9 % от годишните планове. В обособените разходни индикатори повишаване има при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и на по-високите разноски за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година ЗДБРБ за 2023 година и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.03.2024 година от централния бюджет, възлиза на 0,3 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към март 2024 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец април 2024 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР