На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение

...
На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение
Коментари Харесай

В края на февруари държавният бюджет е на плюс 713.3 млн. лв.

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители, бюджетното салдо по консолидираната фискална програма / КФП/  на касова основа към февруари тази година е  положително  в размер на  713.3  млн. лева  (0.5 % от прогнозния БВП). Той се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 648.9 млн. лева и по европейските средства в размер на 64.4 млн. лв., оповестяват от финансовото министерство.

Приходите, помощите и даренията по КФП

към февруари са в размер на  8.10 милиарда лева  или 14% от годишните планове. Постъпленията нарастват със 715.1 млн. лева (9.8%) по отношение на регистрираните към февруари 2021-а. Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално със 771.3 млн. лева, до момента в който постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) понижават с 56.1 млн. лева по отношение на регистрираните за същия интервал година по-рано.

Общата сума на  данъчните постъпления  по КФП, в това число приходите от осигурителни вноски, възлиза на  6.32 милиарда лева,  което съставлява 14% от плануваните за годината данъчни доходи. Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 543.8 млн. лева (9.4%) по отношение на регистрираните за същия интервал на предходната година, като образуват 78.9% от общите приходи по КФП за интервала.

Приходите от директни налози са в размер на 708.6 млн. лева или 7.7% от плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са 3.42 милиарда лева (16.2% от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са 2.47 милиарда лева (16.7% от планираните), от акцизи възлизат на 867.3 млн. лева (14.7% от разчета), а тези от мита са 66.2 млн. лева (21.9% по отношение на годишните разчети). Постъпленията от други налози (включително имуществени и други налози по Закон за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) са в размер на 200.1 млн. лева или 14.5% осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 1.99 милиарда лева, което съставлява 14.9% от разчетените за годината.

Неданъчните приходи  са 1.32 милиарда лева ., което съставлява 18.5% от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Приходите от  помощи   и дарения  са в размер на  373.1  млн. лв..

Разходите   по КФП

(включително вноската на България в бюджета на ЕС) към февруари възлизат на  7.30  милиарда лева,  което е 11.6% от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към февруари 2021 година бяха в размер на 7.27 милиарда лв..

Нелихвените разноски  са в размер на  6.96 милиарда лева , или 11.5% от годишния план. Текущите нелихвени разноски са 6.55 милиарда лв.. Капиталовите разноски (включително чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 411.6 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са 4.2 млн. лв..  Лихвените заплащания  са на стойност 36.9 млн. лева.  (5.6% от плануваните за 2022 година).

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз ,

изплатена  към 28 февруари от централния бюджет, възлиза на  296 млн. лева , което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Евросъюза.

Размерът на  фискалния запас  към 28 февруари е  9.9 милиарда лева , в това число 9.6 млрд. лв. депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0.3 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР