На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме

...
На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме
Коментари Харесай

Премиерът заръча: На Балканите трябва да станем пример за мир, стабилност и просперитет

На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни и би трябвало да развием връзките си по този начин, че да станем образец за мир, непоклатимост и разцвет. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след четиристранната балканска среща, на която беше хазаин в „ Евксиноград ". В резиденцията българският министър председател беседва с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов изрази предпочитание Балканите да излъчват мир, непоклатимост и разцвет, което е в полза на хората и бизнеса в района, както и способства за реализирането на общи градивни планове. „ Искаме да помогнем на Европейски Съюз да не мисли за нашия район, да не сътворяваме проблеми в района ни. Помъдрели сме и търсим развиване, а не разногласия ", сподели още Борисов. По думите му естественото място на Сърбия е в Европейски Съюз.

Сръбският президент Александър Вучич благодари за поддръжката, която Сърбия получава по европейския й път. „ За нас мирът и стабилността са най-важни ", посочи той и също акцентира смисъла на работата по инфраструктурните планове сред четирите страни. Вучич изрази вяра да бъде добър хазаин на последваща среща в този формат в Белград.

Четирите страни можем да играем основна роля за развиването на района, съобщи от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската самодейност да се организира среща на върха за Западните Балкани в границите на идното ни председателство на Съвета на Европейски Съюз. Ципрас подчертава върху съдействието на четирите страни в енергетиката, превоза и ръководството на рецесии в областта на сигурността. Ако огромните планове, за които приказваме, се осъществят, това ще промени хоризонта и ще даде различен обсег на нашия район, добави гръцкият министър председател.

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе подчертава върху добросъседството и енергийната сигурност. По думите му четирите страни би трябвало да работят като един сътрудник по енергийните тематики и да имат добра съгласуваност по отношение на инфраструктурните планове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР