На българските пътища се води война, загиват хора, колкото при

...
На българските пътища се води война, загиват хора, колкото при
Коментари Харесай

Гешев в Хисаря: На българските пътища се води война и никого не го интересува

На българските пътища се води война, умират хора, колкото при един местен спор, и никого не го интересува. Интересува го да не е отговорен той. Това сподели основният прокурор Иван Гешев по време на осмата годишна конференция " Безопасна пътна инфраструктура “, която се организира през днешния ден и на следващия ден в Хисаря.

Според обвинител номер 1 в сферата има безхаберие и тематиката не интересува съвсем никоя от държавните институции. Такъв интерес има единствено когато се случи тежко произшествие и ползата е обвързван да се минимизират медийните вреди, разяснява основният прокурор.

Гешев счита, че всяка институция, в това число и правосъдната власт, трансферира отговорността на някоя друга. Той счита, че институциите не си взаимодействат на нужното равнище. Няма по какъв начин една институция да работи по-лошо, друга  - по-добре, третата да не работи и трите дружно да не си приказват и да чакаме резултати, уточни той.

Главният прокурор добави, че другите неправителствени браншови организации, които имат предпочитание, би трябвало да послужат за основател и тласък за възстановяване на това положение. Според Гешев, който няколко пъти акцентира, че не е специалист по тематиката, би трябвало да има държавна политика в тази тенденция.

" Дали го назоваваме пътна карта, стратегия или различен метод, би трябвало да има някаква тактика и то за дълготрайно време, която да бъде призната от съответните държавни институции ", означи той. По думите му в нея ясно би трябвало да бъдат посочени времевите рамки, коя институция какво прави и извънредно нормативно да бъдат уредени взаимоотношенията сред тези институции. 

Основен проблем, който посредством активността на Върховната административна прокуратура Гешев вижда, е нуждата от промени в законодателството. " Става въпрос за едни сложни промени, а не когато възникне пътнотранспортно произшествие и за да се покаже какъв брой сме ангажирани, да се стартира смяна на парче ", разяснява той. 

В резултат на осъществена инспекция след злополуката на автомагистрала " Струма “ в края на предходната година с рейс с македонски жители, излиза наяве, че няма първокласни пътища в страната, които да нямат съществени проблеми, означи основният прокурор.

Гешев разяснява, че е ясно, че няма задоволително средства, " само че няма спънки при единна тактика да се приватизират съответните проблеми и да се стартира от тях “. " Всеки може да сгреши, да се случи инцидентно събитие и в случай че са взети всички ограничения на този пътен сектор, това понижава риска ", добави обвинител номер 1.

В Министерство на вътрешните работи са издали 49 000 наставления по Закона за придвижване по пътищата за рискови зони по пътищата към съответните общини и единствено 2 наказателни постановления за интервал от 2 години за неизпълнени разпоредби, сподели още Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР