На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го

...
На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го
Коментари Харесай

Мика Зайкова пресметна колко биха ни стрували нови парламентарни избори

На българската политическа сцена се случва нещо, което в случай че го дефинира като цирк, ще бъде доста едва. Това е нездравословно за развиването на българската стопанска система, за вложенията и за качеството на живота на българите, което от ден на ден се отдалечава от междинното качество на живота на хората в Европа и Европейския съюз. Това сподели за предаването " Нюзрум " по Радио " Фокус " финансовият специалист и доайен в 45-тото и 46-тото Народно заседание Мика Зайкова.

" Изборите са еманация на демокрацията и те не са мръсна дума, само че сега би било доста неприятно да организираме такива. Това ще ни отдалечи от двата съществени целта – Еврозоната и Шенген. Българите остават най-бедните – отпреди няколко дни сме и най-нещастните в Европейския съюз. Ако останем отвън Еврозоната още 1-2 години, заемите, които България взема интензивно, с цел да си попълни и настройки недостига, ще носят със всяка година доста по-високи лихви. Ако сме в Еврозоната, ще имаме лихви от порядъка на 3-3 и нещо %. Сега нашите външни заеми порастват непрестанно. Би трябвало да тръгнат от 8% и да стигнат над 11%. Това е в допълнение обедняване и отнемане на българските жители от значими и основни неща. Второ – отвън Еврозоната ние се лишаваме от погледа на постоянни вложители. По-лошото е, че към този момент пристигнали, вложители си потеглят от България по две аргументи. Основната – общото политическо положение – в разградена страна сме. Кои вложител желае да работи в една нереформирана правосъдна система, в която парите му не са обезпечени? Кой вложител желае да работи в страна, която няма визия за развиване и във връзка с приходите, и във връзка с пазара на труда? Докога ще бъдем страна второ качество? Нашите политици май изобщо не мислят нито за страната, нито за нейното развиване, нито за хората, които прогресивно обедняват и не престават да я напущат. Това е доста обезпокоителен факт ", разяснява тя.

По думите й алената линия, която от ГЕРБ-СДС сложиха на ПП-ДБ – Асен Василев да не е финансов министър в идващ кабинет, е доста закъсняла. Според нея това е " човек, който не схваща от обществени финанси ".

" Да вземем за образец последните два бюджета. Приходите са напряко имагинерни. Ръстът на Брутният вътрешен продукт е някаква фикция. Няма нито една уважаваща себе си финансова институция в света, която би си показала България да има растеж на Брутният вътрешен продукт през 2024 година 3,2%, като той се колебае сред 1-1,5%. ", изясни Мика Зайкова.

В ефира на " Фокус " икономистът пресметна и какъв брой биха ни коствали нови предварителни парламентарни избори:

" Базирам се на последния избор на европарламента през 2019 година. Тогава предварителната сметка е била 31 млн. и 200 хиляди – единствено за евроизборите. Само че от 2019 година до момента инфлацията се е повишила към 35%. Това значи, че постоянно най-после сметката излиза малко повече. Тогава изборите са ни коствали към 35 млн. Другата база, на която съм стъпила, са последните локални избори предходната година. За да проведем нови парламентарни избори, ние би трябвало да удвоим тази сума. Тя излиза към 151 млн. и още 50-60 млн., тъй като има инфлация. Към това би трябвало да се добави още нещо – президентът е задължен да издаде декрет за евроизборите най-късно до 9 април. Само че, като виждам нашите по какъв начин се мотаят, до 9 април надали ще се е извъртяла въртележката. Тоест, може да има разминаване сред издаването на двата указа и стартирането на процедурите, които не са леки. По груби сметки, в случай че проведем изборите 2 в 1, ще би трябвало да платим не по-малко 260-280 млн. Ако обаче не успеем да организираме избори 2 в 1, тогава нещата се оскъпяват съвсем двойно. Тогава ще ни излезе към 380-400 млн. Но не това е огромната неволя, въпреки че ги нямаме тези милиони. По-голямата пакост идва от обстоятелството, че ние няма да влезем нито в Еврозоната, нито в Шенген – там не желаят страна, която е в цялостен безпорядък, която няма устойчиво държавно управление и има политици, които непрестанно се карат и се топят едни други. Това, което те вършат, ме навежда на мисълта, че никой не мисли за хората. Май мислят единствено за джобовете си ", счита финансовият специалист.

На въпрос дали е допустимо ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ въпреки всичко да се схванат, Зайкова сподели: " Властта е сладко нещо и май на тия не им се желае да се откажат. Жаждата за власт, изключително в Политическа партия, е доста огромна ".

Въпреки всичко, доайенът в 45-тото и 46-тото Народно заседание изрази вяра двете обединения въпреки всичко да седнат на масата на договаряния и да реализират съглашение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР