На българската антарктическа база Св.Климент Охридски се осъществява научнен проект,

...
На българската антарктическа база Св.Климент Охридски се осъществява научнен проект,
Коментари Харесай

Българските полярници: На Антарктика се появяват запомнящи и емоционално обагрени сънища

На българската антарктическа база " Св.Климент Охридски " се реализира научнен план, който има за цел да разкрие измененията в съня при рискови климатични условия .

Повечето участници в полярните експедиции оповестяват за сензитивна смяна в съня си по време на престоя си в Антарктида, разкри проф.Христо Пимпирев - шеф на Българския антарктически институт. Появяват се запаметяващи се сънища, които са мощно прочувствено обагрени . Други наблюдения на откривателите са във връзка с сънните нарушавания - постоянно се отключват или съществуващи преди този момент такива се утежняват по време на престоя в Антарктика .

" Изследвания на архитектониката на съня при рискови климатични условия " се прави взаимно с Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Ситиклиник - УМБАЛ " Токуда " болница с реализатор доктор Нейко Нейков и началник проф.д-р. Иван Стайков.

В рамките на плана се изследват участниците в 30-ата българската антарктическа експедиция посредством обективния способ - полисомнография, който е " златният стандарт " за проучването на съня и сънните нарушавания в международен мащаб .
 полярници БГНЕС
" Изследванията започнаха в деня на идване въз основата, пет часа след акостиране на далечния роден бряг. Първите полисомнографски записи се реализираха върху групата, останала на място, а след четвъртия ден започнаха проучванията и на " бодрата промяна ". До момента са извършени осем записа, разкриващи измененията в антарктическия сън, като проучванията не престават ", осведоми проф. Христо Пимпирев.

Той насочва признателност към участниците, дали " ключ към вратите на съзнанието и човешкия сън в рискови условия досега ". Това са командирът въз основата инж.Олег Василев, геолозите - Стефан Велев и Стефан Методиев, молекулярният биолог доцент Светослав Димов, кожният лекар доцент доктор Развигор Дърленски, логистиците - Петър Сапунджиев и Камен Недков, и лодкарят Елка Василева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР