На българите явно им писна от предсрочни избори, тъй като

...
На българите явно им писна от предсрочни избори, тъй като
Коментари Харесай

На 80% от българите им писна от предсрочни избори

На българите очевидно им писна от предварителни избори, защото голямото болшинство се изрича срещу провеждането на такива още веднъж. Това демонстрират данните от експресно социологическо изследване на " Галъп интернешънъл ". От участвалите в него 802-ма пълнолетни жители 79% споделят, че на този стадий предварителен избор не е нужен.

В същото време трима от всеки четирима считат, че Димитър Главчев е постъпил вярно, като е подал оставка. Мнозинство от 60% не утвърждават дейностите му с изгонването на Корнелия Нинова от пленарната зала. 30% обаче ги утвърждават, а останалите се двоумят. Българите очевидно са възприели дейностите на досегашния ръководител на Народното събрание като несъразмерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията, означават от " Галъп ".

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с дейностите си Главчев в действителност е навредил точно на ГЕРБ и Борисов. 30 на 100 се опълчват на това мнение (главно последователи на ГЕРБ), а останалите се двоумят. По всичко проличава, че оставката фактически е икономисала съществени следващи проблеми за ръководещите.

60% пък одобряват мнението, че не е обикновено ръководителят на Народното събрание да гони ръководителя на опозицията. 33% нямат срещу изгонването на водача на опозицията – още веднъж на първо място последователи на ГЕРБ. Останалите се двоумят. Обществото ни явно резервира прочут либерален инстикт, означават от социологическата организация.

И допълват, че на този декор, закономерно, болшинство от 73% считат, че Главчев е постъпил вярно, като е подал оставка. 16% са на противоположното мнение, а една десета се затрудняват да отговорят. Това болшинство от близо три четвърти потвърждава, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила действителен проблем за ръководещата групировка.

Според специалистите на " Галъп " механизмът на бързите оставки очевидно още веднъж е оказал помощ за запазване на относителната непоклатимост и това проличава и в данните от въпроса за възможни нови предварителни избори. Мнозинство от 79% споделят, че предварителни избори на този стадий не са нужни.

Оказва се обаче, че наследничката на Главчев не се радва на изключително утвърждение измежду запитаните. Едва 39% утвърждават избора на Цвета Караянчева за ръководител на Народното събрание, а 29% са срещу. Тук картината на настройките не е по този начин безапелационна, като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преди всичко застават зад избора на Караянчева, само че част от последователите на Българска социалистическа партия също й дават заем на доверие, отбелязва " Галъп ".

Изследването е извършено посредством телефонни изявленията сред 20 и 22 ноември. Използваната методика обезпечава представителност на данните за пълнолетното население в страната. Подобни сондажи служат за бързи хипотези и за инспекция на моментната картина на настройките при динамични политически събития. Абсолютна оптималната неточност е ± 3.5 при 50% дялове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР