На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на

...
На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на
Коментари Харесай

Символите върху питката - за берекет и благоденствие

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на ритуален самун. Символите, които са върху питката, която наложително е постна, показват очакванията на хората за благодат и благополучие. В другите райони на страната претекстовете върху питката варират, само че най-често върху нея е изобразен кръст, написа БНР.



Питката е най-важната част от трапезата на Бъдни вечер, изяснява Валентина Костова от община Димитровград. 



" Кръстът би трябвало да участва на обредния самун, салкъмът грозде - което е берекета, също по този начин житните класове. Имаме и заградена кошара - знак на дома ".



Минка Димитрова от с. Крум съблюдава традицията, която повелява:

" Вечерта най-старият собственик взема питата, подвига я високо и споделя: " Колкото подвигам нависоко, толкоз едри да са класовете и царевиците, да има благополучие, да има здраве в това семейство, да има доста деца. Първата хапка я поставя на иконата. Ще отчупи и на свекървата. И след това - по старшинство, всеки си чупи. На който се падне паричката, ще има доста пари през годината ".

В Средните Родопи значително място в обичаите за Бъдни вечер заемат обредите, свързани с домашния огън, трапезата и Коледуването на деца и ергени. Около обредната софра се подрежда цялото домoчадие, а най-възрастната жена в фамилията възпламенява свещ върху обредния самун и прекадява трапезата и дома. 



Бъдни вечер е първата кадена вечеря и е един от най-почитаните фамилни празници. Няколко дни преди Рождество стопанинът на дома е отсякъл дебело дърво, което би трябвало да подържа избухлив огъня през цялата нощ, споделя Анна Булгурова - екскурзовод в РИМ " Стою Шишков " в Смолян: 

" Обредната софра в Средните Родопи се подрежда върху чиста и нова забрадка, постлана върху пода. Ястията са постни, включват варен боб, сърми със зелеви листа, царевица или пшеница. Слагат се още сушени плодове, чесън, стафиди, орехи. Особено място на трапезата заема хлябът, той се отличава с богата пластична декорация. На трапезата участва и " Коледницата " - меден съд, цялостен със сурови зърнени храни и има поставена една свещ - знак на изобилието в дома. В средата на тази празнично готова софра се поставя наложително кесията на чорбаджията, с цел да се множат парите в нея през идната година ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР