На Архангелова задушница почитаме паметта на близките ни. Днес е

...
На Архангелова задушница почитаме паметта на близките ни. Днес е
Коментари Харесай

На Архангелова задушница почитаме паметта на близките ни

На Архангелова задушница почитаме паметта на околните ни. Днес е една от трите огромни задушници в християнския календар – Архангелова.

Денят е предназначен за респект на мъртвите и се основава на вярата в безсмъртието на душата и във възкресението. Според думите на Спасителя вярващите не умират, а минават при гибелта си от земния във безконечния живот.

Архангеловата задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември) и е известна като мъжка, така е отдадена на починалите воини.

Посещават се гробовете на умрелите близки. Помен може да се направи също в черква или вкъщи. Свещениците отслужват молебен за упокоение на душите, който включва молебствия, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Традиционно за помена се подготвя варено жито, самун и вино, а в по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Във всички православни храмове на Архангелова задушница се правят литургии за упокой. Обичайно с ритуали се отдава държавна респект на офицерите и бойците, починали за България, и на всички паднали в редовете на Българската войска.

На ритуала в София ще участва президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. Там ще бъдат и министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, представители на управлението на МО, висши офицери от Въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи. Заупокойната работа ще отслужи  Белоградчишкият свещеник Поликарп.

В ритуалите в памет на починалите воини ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Командването за логистична поддръжка, курсанти от Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и ще отдадат почести в памет на починалите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР