На 98% е завършено строителството на газовата връзка на България

...
На 98% е завършено строителството на газовата връзка на България
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16

На 98% е приключено строителството на газовата връзка на България с Гърция, 100% е подготвена газовата станция в Стара Загора, 96% - газовата станция " Комотини ". Това сподели пред БТВ Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на фирмата-строител. Направени са сполучливи проби на цялото трасе, в това число и с газ.
По думите й азерският газ стартира да тече през юли. " Има потребност от институционална и политическа воля, с цел да се съкратят всички процедури за акт 16 в България и Гърция, нужна е сертификация на плана, без която не може да се придвижва газ ", сподели Георгиева. Тя се надява предварителни избори и длъжностен кабинет да не попречат на процесите. Георгиева заяви, че сега се строи и компресорна станция на Комотини, която се чака да бъде пусната към 2023 година
Миналата седмица КЕВР и Регулаторният орган за сила на Гърция (RAE) дефинитивно сертифицираха " Ай Си Джи Би " АД като самостоятелен метафоричен оператор на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Съвместното решение на българския и гръцкия регулатор публично дава опция интерконекторът да бъде въведен в комерсиална употреба. От КЕВР тогава означиха, че газовата връзка е от стратегическо значение, а посредством интерконектора през втората половина на 2022 година България ще може да получава в цялостен размер контрактуваните 1 милиарда куб. м природен газ по контракта с Азербайджан. Проектният потенциал на българо-гръцкия газов интерконектор разрешава транспорт на 3 милиарда куб. м природен газ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР