На 96-годишна възраст почина в дома си в Обон, Швейцария,

...
На 96-годишна възраст почина в дома си в Обон, Швейцария,
Коментари Харесай

Почина бившият румънски крал Михай I

На 96-годишна възраст умря в дома си в Обон, Швейцария, някогашният румънски крал Михай I. 

Вестта за гибелта му беше обявена от румънското кралско семейство, показва Би Би Си. 

Крал Михай заема престола в Румъния от 1927 до 1930 година и по-късно от 1940 до 1947 година, когато е заставен от комунистическата власт да абдикира. Той е братовчед на английската кралица Елизабет, пра-пра-правнук на кралица Виктория. През 1992 година се завръща в Румъния за малко, посрещнат е от голям брой хора. Следващите пет години получава възбрана за достъп до Румъния.

Румънското му поданство е възобновено през 1997 година В изявление за Би Би Си през 2011 година крал Михай I разказа по какъв начин управляващите в Румъния са го изнудвали. " Ако не подпишете това в този момент, ще би трябвало да разстреляме 1000 души, които са в пандиза ", описа той. 

Бившият монарх се отдръпна от публичния живот през 2016 година, когато беше диагностициран с левкемия и рак на кожата. За пазителка на короната беше избрана най-голямата му щерка – престолонаследничката принцеса Маргарета.

Ковчегът с тялото му ще бъде подложен в почетната зала на замъка Пелеш в румънския град Синая, а по-късно за два дни – в тронната зала на кралския замък в Букурещ. Бившият крал ще бъде заровен в град Куртя де Арджеш.

Миналата година на 92 години умря брачната половинка на Михай – кралица Ана. Михай и Ана имат пет дъщери, петима внуци и внучки и трима правнуци и правнучки.

Михай бе единственият жив джентълмен на висшия руски боен медал „ Победа ”, с който е награден на 6 юли 1945 за това, че извежда Румъния от лагера на немските съдружници и форсира разгрома на хитлеристката коалиция, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР