На 96-годишна възраст почина Сунао Цубой, който бе най-възрастният жител

...
На 96-годишна възраст почина Сунао Цубой, който бе най-възрастният жител
Коментари Харесай

Почина най-възрастният жител на Хирошима, оцелял след атомната бомба

На 96-годишна възраст умря Сунао Цубой, който бе най-възрастният гражданин на Хирошима, оживял след атомната бомбандировка над града .

През 1945 година, когато Съединени американски щати правят първата офанзива с нуклеарна бомба и п ревръщат оживения метрополис в пъкъл, Цубой е на път към инженерното учебно заведение , където е студент.

" Бях на 20, когато пуснаха бомбата. Бях покрай епицентъра, на 1,2 километра от мястото . Сега там има Мемориален парк на мира. Бях студент, детонацията стана когато бях на път за колежа ", спомня си Цубой, който дълги години работи като съпредседател на Конфедерацията на организациите на жертвите на атомни и водородни бомби.
" Претърпях изгаряния по цялото си тяло. Бях гол и се пробвах да избягам в продължение на към три часа, само че най-после към този момент не можех да вървя ", разказваше той приживе.

 Прегръдка на Обама с оживял от Хирошима стана знак на визитата му Guliver/Getty Images

В най-тежкия миг, младият мъж вдигнал дребен камък и написал на земята " Цубои умира тук ", преди да загуби схващане и да се разсъни няколко седмици по-късно.

След години той развива рак и други болести, само че става изтъкнат бранител на оживелите от атомната бомба и цялостен живот води акция за свят без нуклеарни оръжия.

" Мога да претърпявам компликации в името на човешкото благополучие. Може да умра на следващия ден, само че съм оптимист. Никога няма да се предам. Искаме нула нуклеарни оръжия ", споделяше той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР