На 96-годишна възраст почина Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана последната

...
На 96-годишна възраст почина Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана последната
Коментари Харесай

Почина „последната хавайска принцеса“ /снимки/

На 96-годишна възраст умря Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана " последната принцеса на Хаваите ". Тя произлиза от кралски жанр, който в миналото е управлявал територията, като положението ѝ се прави оценка на 215 млн. $, предава Daily Mail. 
„ Абигейл ще бъде запомнена с любовта си към Хавайските острови и техния народ. Ще ми липсва с цялото ми сърце ”, се споделя в изказването на 69-годишната ѝ брачна половинка Вероника Гейл Каванонакоа, представени от NOVA.
Смъртта ѝ беше оповестена публично в понеделник сутринта пред двореца Йолани - единствената кралска резиденция в Америка, в която е живяла хавайската монархия. Сега постройката е превърната в музей.Джеймс Кембъл, прадядото на Абигейл, е ирландски предприемач, натрупал благосъстоянието си като притежател на захарни плантации. Той е бил един от най-големите земевладелци на Хавайските острови.
Дъщеря му Абигейл Уахиика`Ахуу`ула Кембъл, се омъжва за принц Дейвид Кавананакоа, който е разгласен за престолонаследник.
В изявление за списание Honolulu през 2021 година Абигейл споделя, че в случай че монархията беше оживяла, братовчед ѝ Едуард Каванонакоа щеше да наследи трона, а не тя.
" Разбира се, аз щях да бъда властта зад трона, в това няма подозрение ", пошегува се тогава тя.
" Кекау ", както я назовават близки и другари, през годините финансира разнообразни благотворителни дела, в това число стипендии за студенти от коренното население на Хавайските острови. Дарявала е на музеи предмети, принадлежали на крал Калакауа и кралица Капи`олани, в това число 14-каратов елмаз от пръстена на Негово Височество. 
Каванакоа няма публична купа, само че е знак на хавайската национална еднаквост, която съумява да се запази даже след рухването на кралството като форма на ръководство през 1893 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР