На 92-годишна възраст ​в небесната редакция отиде колегата Димитър Беремски

...
На 92-годишна възраст ​в небесната редакция отиде колегата Димитър Беремски
Коментари Харесай

Почина доайенът на журналистиката в Хасковска област

На 92-годишна възраст ​в небесната редакция отиде сътрудника Димитър Беремски от Димитровград - доайенът на публицистика в района. Поклонението ще е на 22 май - събота, от 11 часа в новия гробищен парк на Димитровград.

Димитър Беремски е притежател на премията " Златно перо” на Съюза на българските публицисти, в който членува до гибелта си. През годините е бил член на Управителния съвет на Съюз на българските журналисти и над 15 години ръководител на Дружеството на публицистите към Съюз на българските журналисти в Димитровград. Носител е на специфичната премия за принос в културата на Община Димитровград. През 2018 година бе почетен със званието „ Почетен жител на Димитровград” за приноса си към обществено-политическия и културен живот на Димитровград, посредством стотиците си репортажи, изявленията, публицистични мнения, рецензии и разбори.

Димитър Беремски е роден на 8 ноември 1928 година в град Кнежа. Завършва специалностжурналистика в Софийски университет " Св. Климент Охридски”. Той е в първия випуск (1952-1953 г.), с който се слага началото на висшето академично обучение по публицистика в България.

През 1957 година идва в Димитровград като сътрудник на вестник " Работническо дело " и редом сътрудничи на радио " София ". Впоследствие работи като публицист във вестник " Димитровградска правда”, а през годините сътрудничи на вестниците " Стършел” и " Меридиан мач”, общинско радио " Димитровград ", още в редица други районни и национални издания. Пенсионира се като зам.-главен редактор на вестник " Димитровградска истина ".

През 2003 година излиза първата му книга " Между фантазията, наивността и вярата: Димитровград през погледа на писатели, художници, учени, актьори и един строител ". В нея той разгласява свои изявленията с 26 известни български персони, измежду които са Елисавета Багряна, Иван Радоев, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и други.

През 2020 година с финансовата поддръжка на община Димитровград той издава втора книга " Акценти на прехода: Димитровград 1996-1997 година " с мнения по настоящи за времето тематики и изявленията.

Критичният взор и несклоняем дух на Димитър Беремски се открояват в неговите публикации и репортажи, и го съпътстват през целия му професионален път. Ще го помним като ревнив бранител на българската публицистика и труженик за свободното слово.

Светла му памет!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР