На 92-годишна възраст почина проф. д-р.ик.н Здравко Ковачев – ректор

...
На 92-годишна възраст почина проф. д-р.ик.н Здравко Ковачев – ректор
Коментари Харесай

Варна загуби уважаван по света и у нас учен

На 92-годишна възраст умря проф. доктор.ик.н Здравко Ковачев – ректор на Икономически университет – Варна в мандати 1983 – 1987 година и 1987 – 1989 година

Проф. Здравко Ковачев е роден на 26 септември 1931 година във Варна. През 1956 година приключва с цялостно отличие компетентност " Политическа спестовност “ във ВИИ " К. Маркс “ – София, а от април 1959 година постъпва като помощник във Висшия институт за национално стопанство във Варна (днес Икономически университет) и поема пътя на академични учител. През 1964 година придобива първата си докторска степен, а през 1969 година към този момент е доцент. През 1977 година пази втора докторска дисертация и получава научната степен " лекар на икономическите науки “. През 1979 година е определен за професор. Специализирал е в Киев, Берлин и други академични центрове.

Проф. Ковачев е създател на над 160 изявления, приет и почитан престиж с енциклопедични познания. Той е академик с открояващо се наличие в университетските среди на българската икономическа просвета. Съществени са заслугите му и за рационализиране на организацията и ръководството на просветителната и научната активност в университета по време на работата му като дълготраен началник на катедра " Политическа спестовност “ (днес " Обща икономическа доктрина “), зам.-ректор и ректор в два мандата. Благородството и любовта към хората и науката донесоха на проф. Ковачев почитта и уважението на сътрудниците му у нас и в чужбина. Ще бъде запомнен като стожер на университетските обичаи, цялостен с сила и креативен дух, с упорития му труд и цялостната отдаденост към науката и знанието, с грижата към студентите и младите учени, със препоръките и поддръжката.

От името на академичното управление на Икономически университет – Варна, преподавателите, чиновниците и студентите изричаме откровени съболезнования на роднините и околните на проф. Здравко Ковачев! Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 18 март 2024 година (понеделник) от 14:00 ч. в ритуалната зала на централните варненски гробища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР