На 92 години в Шотландия рано тази сутрин почина големият

...
На 92 години в Шотландия рано тази сутрин почина големият
Коментари Харесай

Почина дипломатът и бивш външен министър Иван Станчов

На 92 години в Шотландия рано тази заран умря огромният български посланик Иван Станчов. Това заяви за БГНЕС българският дипломат в Лондон Марин Райков.

„ Иван Станчов беше огромен родолюбец. Той произлиза от огромна фамилия, оставила трайна диря в политическата история на България преди преврата от 9 септември 1944 година Иван Станчов като човек, който се завърна към корените си, направи доста и като външен министър, и като дипломат в Лондон. Той остави един доста топъл спомен измежду българската общественост, която има отношение към Родината си. Това е една доста, доста огромна загуба “, съобщи дипломат Райков.

Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 година в София. Той е наследник на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 година фамилията му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 година живее във Англия. От 1991 до 1994 година е дипломат на България в Лондон. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното държавно управление на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов е женен за шотландката Александра. Семейството има 4 деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР