На 92 години в дома си в Шотландия почина Иван

...
На 92 години в дома си в Шотландия почина Иван
Коментари Харесай

В памет на Иван Станчов - филантроп, пътешественик, мечтател, политик

На 92 години в дома си в Шотландия умря Иван Станчов. Дипломат, външен министър на България през 1994-1995 година, дипломат във Англия. Иван Станчов е член и на една от най-известните български семейства, благотворител и просто " безоблачен човек ".

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 в София. Негов дядо е Димитър Станчов, посланик и политик, министър-председател на 28-мото българско държавно управление. Димитър Станчов е и секретар и шеф на тайния кабинет на княз Фердинанд.

Бабата на Иван Станчов, Анна дьо Грено, пък е придворна дама на княгиня Мария Луиза. Бащата на Иван Станчов, Иван Димитров Станчов също е български посланик, а майка му е американката Марион Мичъл.

Семейството му емигрира по политически аргументи в Съединени американски щати, когато той е още младеж. Завършва университета в Джорджтаун, след това живее във Англия, дами се за шотландката Александра и има четири деца. Братовчед на Иван Станчов е различен прочут българин - Димитър Паница. Станчов се връща в България през 1990 година, 47 години откакто е напуснал страната.

" Дими беше доста деятелен в Париж по линия на независимост, самостоятелност. Той се върна пръв и ми се обади от София. Казва- прякорът ми е Джони, фиктивен от майка ми. И споделя Джони, време е да се върнеш, има работа тука. И аз взех аероплан два-три дни по-късно и дойдох в София, отидох в Съюз на демократичните сили на " Раковска " и предложих, в случай че има работа - кажете ", споделя Иван Станчов.

Посланик е в Лондон от 1991 до 1994 година. Поднася на британската кралица акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си Димитър.

" Аз ѝ споделих, че това е костюмът на дядо ми като е бил при нейния дядо, а тя сподели " какъв брой хубаво ", в този момент този костюм е в Националния музей в София ", добави Иван Станчов.

По време на служебното държавно управление на Ренета Инжова Станчов е външен министър. Владее осем езика. Преди четвърт век той сбъдва своя фантазия - основава във Варна благотворителната фондация " Карин дом " за деца със специфични потребности.

Създава я в личната си наследствена къща в Морската градина във Варна. А за какво Карин? Карин е братовчедка на Иван, която страда от церебрална парализа. Днес в " Карин дом " почитат паметта му.

" В един миг го гледаш в прегръдките на някое дете да беседва с него. В идващия миг е хванал своя куфар, метнал раницата и поема към летището. Той беше човек с огромно " Ч ", той беше един покровител, аз съм щастлива, че го познавам и че той ме научи на положително ", сподели още Жечка Иванова, " Карин дом ".

От 2016 година българското учебно заведение към посолството ни в Лондон носи името на Иван Станчов. Защото дължи оцеляването си на него. За огромните си заслуги към България през 2009 Станчов получава медал " Стара планина " първа степен.

Но на първо място Иван Станчов, или Джони както го назовават, остава за хората човеколюбец, странник, градинар, идеалист, грациозен, обаятелен, сърдечен, великодушен и безконечен оптимист. Или просто " безоблачен човек ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР