На 90-годишна възраст почина Даниел Канеман, психолог, автор на теории

...
На 90-годишна възраст почина Даниел Канеман, психолог, автор на теории
Коментари Харесай

Почина нобеловият лауреат Даниел Канеман

На 90-годишна възраст умря Даниел Канеман, психолог, създател на теории в региона на поведенческата стопанска система, които оказаха мощно влияние върху тази дисциплинираност и му донесоха Нобелова премия, заяви " Гардиън ".

Канеман, създател на бестселъра " Мисленето ", се опълчва на схващането, че държанието на хората се корени в разумен развой на взимане на решения - по-скоро то постоянно се основава на инстинкт.

Принстънският университет, където израелско-американският академик работеше, удостовери гибелта му в изказване на своя уеб страница.

" Много области на обществените науки просто не са същите, откогато той се появи на сцената. Той ще ни липсва доста ", съобщи професор Елдар Шафир, негов някогашен сътрудник.

През 2002 година Канеман получи Нобеловата награда като признание за изследванията му в региона на психологията и икономиката.

Канеман и дългогодишният му помощник Амос Тверски трансформираха образа на стопанската система, която преди тяхната работа приемаше, че хората са " рационални участници ", способни да преценят ясно изборите, като да вземем за пример коя кола да си купят или коя работа да поемат.

Изследванията на двойката се концентрираха върху това, до каква степен вземането на решения се образува от странности и умствени директни пътища, които могат да изкривят мислите ни по несъизмерим, само че предвидим метод.

Канеман е роден в Тел Авив и отбива военната си работа в Израел през 50-те години на предишния век.

Партньорът му в изследванията Барбара Тверски - вдовица на Амос Тверски и почетен професор по логика на психиката в Станфордския университет, съобщи, че фамилията не оповестява за мястото или повода за гибелта.

Стивън Пинкър един път разказа Канеман като  " най-влиятелния жив психолог в света ".

" Имах лимитирани упоритости, не се стремях към огромни триумфи. Бях доста работлив, само че не чаках да бъда прочут психолог. Напълно съм кадърен на огромните удоволствия и имах страховит живот ", сподели Канеман през 2015 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР