На 90-годишна почина големият български шахматист Никола Пъдевски, съобщи социалните

...
На 90-годишна почина големият български шахматист Никола Пъдевски, съобщи социалните
Коментари Харесай

На 90-годишна възраст почина гросмайстор Никола Пъдевски

На 90-годишна умря огромният български шахматист Никола Пъдевски, заяви обществените мрежи дългогодишната националка Антонина Георгиева.

Никола Пъдевски е едно от най-големите имена в българския шахмат през втората половина на предишния век, като той е третият българин в историята, който доближава до купата гросмайстор - най-високо звание в света на шахмата.

През 1959-а година става международен първенец за студенти, а четири години по-късно победи на интернационалния шампионат Мемориал " Рубинщайн ", който е едно от най-силните надпревари в света по това време.

Пловдивчанинът е четирикратен първенец на България по шахмат и показва страната ни на 11 Олимпиади. През 1968-а година той е част от отбора на България, който печели бронзов орден на Шахматната олимпиада в Лугано.

През 80-те години на предишния век Никола Пъдевски е и старши треньор на националния тим, а последното съревнование, на което взе участие, е през 2001 година. Дълги години той бе помощник на профилираното издание " Шахматна мисъл ".





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР