На 9 януари почина проф. д-р Дончо Атанасов Даскалов (роден

...
На 9 януари почина проф. д-р Дончо Атанасов Даскалов (роден
Коментари Харесай

Почина проф. д-р Дончо Даскалов

На 9 януари умря проф. доктор Дончо Атанасов Даскалов (роден на 7 октомври 1928 г.), прочут български историк и дълготраен учител в Историческия факултет на университета, с проучвания по история на България след Освобождението доникъде на 20-и век.

Опелото ще се състои в храма " Св. София ", на 13 януари, от 12:00 часа.

Проф. Дончо Даскалов е създател на редица научни писания, засягащи въпросите на левите политически организации и течения в българския публичен живот. Голям е приносът на проф. Даскалов в изясняване на въздействието и ролята на анархизма, на монарха Борис III, на съветската белогвардейска емиграция в България и на други тематики. Неговите изявления по тематиките за " Анархизмът в България " /1995/, " Политически убийства в новата история на България " /1999/, " Цар Борис III. Познатият и непознатият ", /2001/ провокираха необятен теоретичен отзив. За своите значими научни приноси проф. Даскалов е награден с ордена " Кирил и Методий " - първа степен, както и с други високи държавни оценки.

" Със гибелта на проф. Дончо Даскалов Софийският университет губи високо скъп академик, учител и държавник. Поклон пред светлата му памет! ", се споделя в съболезнованието от от академичната общественост на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР