На 9 септември емблематичната рубрика на БНТ Лека нощ, деца,

...
На 9 септември емблематичната рубрика на БНТ Лека нощ, деца,
Коментари Харесай

"Свалиха Сънчо – не показвал другата гледна точка"

На 9 септември емблематичната графа на Българска национална телевизия " Лека нощ, деца ", известна като " Сънчо ", беше преместена по по-непопулярния канал на публичната телевизия БНТ2. Това провокира неодобрение измежду феновете.

Създаденото преди 59 години предаване, което се излъчва от 5 март 1960 година, е спирано единствено един път до момента. През 2003 година то беше свалено от екран поради " невисок рейтинг ". Тогава началник на малкия екран беше Кирил Гоцев. Година по-късно решението беше регистрирано като неточност и " Сънчо " се завърна в 19.50 ч по Българска национална телевизия. Поръчаното социологическо проучване сочи, че 75 на 100 от аудиторията има интерес към " Лека нощ, деца ".

Няколко генерации деца са пораснали с песничката " Аз съм Сънчо, ида от горица " на композитора Петър Ступел по текст на Димитър Спасов. Румен Николов, основен редактор на редакция " Детски и юношески излъчвания " споделя по Българска национална телевизия през март във връзка рождения ден на предаването:

" Сънчо " е легенда в Българска национална телевизия. " Сънчо " е вододелът на вечерта - той по този начин е умислен във времето, тъй като е време дребните да правят отстъпка екрана на огромните - тогава имаше единствено една телевизия. Всъщност основаването е през 1960 година, когато стартират приказките на Педя човек, лакът брада. Те се излъчват от Първо студио на телевизионната кула, беше тогава. Слава Рачева с чичко Филипов. След което доста артисти, в това число и нашите представители, описват приказки на децата непосредствено в ефир. Година и половина по-късно се основава Сънчо като народен облик – той е фолклорен воин. "

Всичко това беше подценено от новия общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Новината, че " Сънчо " е свален от най-гледаното време по Българска национална телевизия съответства със абсурда в БНР. Той избухна поради политическия напън за свалянето от ефир на водещата Силвия Великова, защото неназовани към този момент хора с власт не харесвали по какъв начин тя отразява идното предопределение на Иван Гешев за основен прокурор.

Ето няколко коментара от " Facebook " във връзка решението на Кошлуков:

Станимир Лъчков:

Свалиха Сънчо. Явно отношението на Сънчо към избирането на Гешев не е позитивно.

Николай Христов:

Свалили Сънчо. Не бил плуралистичен. Казвал, че е време за сън. Не показвал другата позиция - че не е.
Лека нощ деца!

Мариан Маринов:

Махнаха и Сънчо. Явно са решили, че към този момент сме задоволително приспани.

Илия Вълков:

Сънчо е метафора. Метафората не е Сънчо. Дотолкова сме успани от груповата отмалялост за смяна, че не съумяваме да забележим по какъв начин статуквото освен се възпроизвежда, само че става и по-яко.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР