На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник, който

...
На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник, който
Коментари Харесай

10 забавни факта за Европа

На 9 май означаваме Деня на Европа – празник, който сплотява всички европейци. На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа.

Счита се, че с „ декларацията на Шуман “ се слага началото на Европейския съюз – исторически съюз, който и до през днешния ден предизвиква мира и отстранява стопански, обществени и политически бариери.

Европа е континент с хилядолетна история, изпълнена с редица войни, победи, загуби, царувания, история, по-дълга от елементарния човешки живот. Но през днешния ден, вместо урок по история, ще отидем на едно европейско странствуване. Пътешествие из едни от най-странните, неуместни, само че и извънредно любопитни обстоятелства от Стария континент.

Те демонстрират, че в своята същина, обединена Европа е построена от разнообразни култури, разбирания и вярвания. Европа е цялост от разлики, само че особеното през днешния ден е мотив за единност.

1. В Уелс се намира европейският град с най-дълго име

Най-дългото име на град в Европа е формирано от цели 58 букви и е на уелски език. На фотографията виждате табелата, която приветства влизащите в града, само че тя се оказва дребна за трихилядния град Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwll­llantysiliogogogoch. Да, това е цялостното име на града. А си мислехме, че скоропоговорките са сложни!

2. Къде са градовете с най-кратки имена?

 10 занимателни обстоятелството за Европа

Размерът от време на време в действителност има значение. И до момента в който в Уелс с крах се пробват да съберат името на града си под градската табела, Дания, Швеция и Норвегия пестят мастило. Именно в тези страни се намират градове единствено с една писмен знак като град Å и град Ö.

3. В Италия има шадраван от вино

В Калдари ди Ортона – град в Централна Италия, е конфигуриран шадраван, от който непрекъснато тече вино вместо вода. Фонтанът е предопределен да утоли жаждата на всички тези, които са поели по поклонническия маршрут на Камино ди Сан Томазо.

4. В Дания съществува лист с бебешки имена

 10 занимателни обстоятелството за Европа

Строгият датски закон за персоналните имена цели да предотврати на децата да бъдат давани странни имена, единствено заради усмотрението на родителите им. Родителите би трябвало да изберат име за рожбата си от лист, съдържащ 7 000 имена за момчета и девойки. Ако мечтаното име не попада в листата, би трябвало да се изиска особено позволение от локалната черква, а името се преглежда от държавното управление. Някои от неразрешените имена са: Анус, Плуто, Monkey и Ashleiy.

5. Норвегия има пингвин за полковник

Кралският пингвин Нилс Олаф е талисманът на Норвежката кралска армия и през 2008 година е почетен с наследствено рицарско звание. На поста в този момент е Нилс Олаф III, който го заема от 2016 година и е правоприемник на Нилс Олаф II. Птицата живее в зоопарка в Единбург. Първото му име е на лейтенант Нилс, а второто му е обещано в чест на крал Олаф V.

6. Германия е с най-вече заведения за хранене McDonald’s

 10 занимателни обстоятелството за Европа

McDonald’s е една от най-известните и публикувани марки за бързо хранене както в Европа, по този начин и по света. В Германия обаче наподобява в действителност държат на бързата храна, защото там работят цели 1480 ресторанта от веригата. Това ги слага преди всичко по брой заведения в Европа и на четвърто в международната ранглиста.

7. В Берлин има повече дюнерджийници от Истанбул

Макар дюнер кебапът да произлиза от Османската империя, той е извънредно известен в Германия. Като фенове на бързите храни, германците наподобява обичат дюнерите. В Берлин има над 4000 дюнерджийници, а в цялата страна заведенията за хранене са към 40 000.

8. 10 европейски страни към момента са монархии

 10 занимателни обстоятелството за Европа

Да, първата страна, която изкача в съзнанието ни щом чуем монархия в Европа е Англия. Кралица Елизабет II и нейното семейство са добре познати фигури измежду цялото общество, само че те не са единственото кралско семейство на континента. Десет европейски страни към момента имат монархии, в това число Андора, Белгия, Люксембург, Монако и Испания.

9. Във Венеция храненето на гълъби е неразрешено

Големият брой гълъби във Венеция докара до закон, който не разрешава храненето им. Местните управляващи желаят да накарат птиците да си тръгнат, тъй като считат, че те скапват фасадите и паметниците на старинния град, само че хилядите туристи не престават да им се радват. Ако решите да споделите храната си с гълъбите, би трябвало да знаете, че санкцията за извършители на закона е 50 евро.

10. Пишкането в океана е нелегално в Португалия

 10 занимателни обстоятелството за Европа

Нещо незаконно, което бихте били направили, в случай че в миналото посетите Португалия е да пишкате в океана. Държавата има закон против това. Макар да има подозрения по какъв начин тъкмо би било открито нарушаването на този закон.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР