На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от

...
На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от
Коментари Харесай

Днес е светъл празник! Важни ритуали се спазват! Ето какво значи, ако чуете на гладно лястовица или щъркел

На 9 март Православната черква празнува Св. Четиридесет мъченици от Севастия, починали страдалчески поради вярата си, написа Блиц.

Представят се великите мъченици по сюжета на житийния роман - млади момчета, голи и мръзнещи, момент преди да влязат в ледената вода. Над тях в ярък, постоянно розов полукръг (символ на небето) Христос благославя с двете си ръце.

В Библията цифрата 40 се среща като число на наказването (потопът вали 40 дни и 40 нощи), само че и на Божието снизхождение. На планината Мойсей 40 дни и 40 нощи приказва с Господа. В Новия завет цифрата се свързва с молитва, пост, разкайване и очаквания за живот и ликвидиране от прегрешението. Исус пости 40 дни в пустинята. Четиридесет дни след

Възкресение се явява на своите възпитаници. Постът е също е 40 дни. Те не са дадени за наказване, а за помилван и живот. Четиридесет дни трябват и на душите, с цел да се простят със земята и да потеглят по небесните пътища.

В националната памет това са четиридесет синове на един татко, които по този начин и не склонили глава пред друговерците завоеватели. Или постоянно се изобразяват като четиридесет дребни деца, които евреите измъчвали и умъртвили, с цел да санкционират Исус.

Народният празник уважава 9 март като ден на младостта, хубостта и любовта. Ходи се на посетители на младоженците, задомили се през годината, носят им се блага. Който няма имен ден в църковния календар, може да си избере Свети четиридесет мъченици. И да почерпи за името си.

Девети март е маркиран в празничния ни календар като изключително удобен ден за вълшебства. В близкото минало празникът съответствува с деня на пролетното равноденствие (22 март) и това го обвързва с ритуали за повишаването на деня, обръщането към пролет и лято, промяната на годишния сезонен цикъл.

Очаква се връщането на прелетните птици. Вярва се, че в случай че човек чуе на гладно лястовица или щъркел, птицата ще го разболее и по тази причина би трябвало рано сутринта нещо да се постави в уста, въпреки и единствено един залък.
На места се има вяра, че на Младенци змиите излизат от зимните си леговища.

Първото полазване на змиите е лековито. Затова там, където се чака да се появят, болните оставят дреха или конец, нишан от нея, и се надяват змиите да полазят от горната страна им.

Помощ чакат от змиите и тези, които дълго време не могат да се задомят. Те носят зърно от грах, провряно през посечена змийска глава, и се надяват скоро да вдигнат женитба. На този ден не се работи. Всички забрани за женска работа са свързани с пипане на прежда, платно, разработване на някакъв тип дреха. Който ги пренебрегне, ще среща змии и гущери през лятото.

Колкото лястовици види човек на този ден, толкоз нови облекла ще има през годината.

Девойки гадаят за бъдещия си мъж.

Времето на Младенци демонстрира каква ще бъде прогнозата до Гергьовден (а тук-там считат - през цялата пролет). Ако денят е явен, житата ще са чисти, а кошерите - цялостни с мед. Ако вали дъжд, изобилието ще е при царевицата. Ако е мъгливо, през лятото ще вали град.

Обредният самун е „ младенец ", „ боговица ", „ кравай ", „ квасник. Маже се с мед. Моделират се зърна - 3, 4, 5, 6, представляващи заболяването шарка. С кръсташка и цвете се значат Божията мощ и младостта. Ястията нормално са фасул и пълнени червени чушки, сарми с булгур или ориз.

На този ден имен ден честват: Млад, Младан, Младе, Младенко, Младко, Младин, Младо, Младомир, Младун, Младьо; Млада, Младана, Младанка, Младина, Младка, Младуна; Валери, Валерия, Вивиан.

Всеки, който няма дата за празник на името си в календара, може да си избере този ден и да чества.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР