На 9 февруари почитаме паметта на Св. мъченик Никифор.Никифор е

...
На 9 февруари почитаме паметта на Св. мъченик Никифор.Никифор е
Коментари Харесай

Всички с имена на победители празнуват днес

На 9 февруари почитаме паметта на Св. страдалец Никифор.

Никифор е древногръцко име, което значи победител.

В Антиохия (Сирия) живели презвитер на име Саприкий и един елементарен човек на име Никифор. Дълги години те били като братя, само че в един миг се скарали и към този момент не желали даже да се виждат. Никифор схванал, че тези връзки не са положителни и пратил свои другари при Саприкий, с цел да му изискат амнистия от негово име. Но Саприкий не му дал прошка. След известно време Никифор още веднъж изпратил приятелите си да му желаят амнистия, само че още веднъж без резултат. За трети път изпратил своите другари и за трети път Саприкий не му дал прошка. Никифор самичък отишъл при него, умолявал го, паднал на колене и желал амнистия, само че Саприкий отново не му дал прошка.

Настъпили гонения против християните и Саприкий бил отведен на съд при шефа. Той храбро изповядал пред него вярата си. Управителят изискал от него да се отхвърли от Христа, като принесе жертва на идолите, само че Саприкий отказал. Подложили на го мъчения, само че и те не могли да го склонят да се отхвърли от вярата и той бил наказан на гибел посредством посичане с меч. Тръгнали да водят свещеника към неговата екзекуция, само че внезапно шествието било спряно от Никифор. Той се хвърлил в нозете на Саприкий с молба да му елементарни, само че даже и тогава, Саприкий не му дал прошка. И траял към мястото, несъмнено за наказването му.

Никифор бягал след него и го умолявал да му елементарни, само че Саприкий бил неотстъпчив. Довели го до мястото за наказване. Екзекуторът вдигнал меча си и му заповядал да преклони глава. Саприкий го попитал: “За какво искаш да ме накажеш? “ “Защото не искаш да принесеш жертва на идолите “ – дал отговор екзекуторът. „ Ще принеса “ – декларирал ненадейно Саприкий, отказвайки се от вярата си. Тогава Никифор паднал в нозете му: “Опомни се, възлюбени брате! – увещавал го той. – „ Не се отричай от Господа, не изгубвай небесния венец, който ти си сплел посредством доста премеждия! “ Но Саприкий не го послушал. Тогава Никифор споделил на бойците: “Аз съм християнин, накажете мен със гибел вместо него “. Така Никифор умрял на мястото на своя безценен другар Саприкий, който в миг на уязвимост и боязън се отказал от вярата си. Божията берекет го била напуснала, тъй като не склонил да елементарни на Никифор.

Днес имен ден честват: Никифор и Никифора.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР