На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла,

...
На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла,
Коментари Харесай

Столичната община отказва да прилага собствените си мерки за мръсния въздух

На 9 декември в София имаше жълт код за мъгла, а фините прахови частици (ФПЧ10) превишиха нормата три пъти, само че действителни ограничения не бяха подхванати.

© Юлия Лазарова През миналите 5 дни, от 5 декември насам, замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София е било в пъти над нормата, освен това не по данни на жители, а съгласно формалните уреди на Изпълнителната организация по околна среда. Прогнозите са, че замърсяване ще има и на следващия ден. Въпреки това Столичната община не подхваща никакви действителни дейности, каквито сама е планувала пакета си от ограничения, а единственото, което прави е да приканва жителите да употребяват градския превоз и да не се отопляват на твърдо гориво.

Заради откритото замъсяване да вземем за пример можеше да се вкара " Зелен билет " на цена от 1 лев за цялата градска мрежа на публичния транспорт, да се обособят зони за паркиране по булевардите, да се затвори част от синята зона, с цел да се понижи трафикът в центъра и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обещано

Не се извършва и утвърденият на съвещанието на общинския съвет на 6 декември 2018 година отчет на кмета Йорданка Фандъкова, съгласно който " Зеленият билет " може да се вкарва даже единствено когато има прогноза за жълт код за мъгла, инверсия, безветрие и ниско атмосферно налягане. Днес прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология демонстрира, че подобен има в 5 области на страната, в това число София.

Точно преди година, когато обстановката с въздуха беше същата, общината разгласи, че мобилното приложение, което следи за качеството на въздуха в действително време, е готово и скоро ще бъде пуснато. Сега същите думи бяха повторени от Фандъкова, с уточнението, че приложението би трябвало да бъде пуснато до края на месеца.

Още доста неизпълнено

В програмата за ръководство на качеството на атмосферния въздух (2015-2020 г.) попадат още доста ограничения, които остават неизпълнени. Така да вземем за пример общината се е заела в кратковременен проект да ограничи придвижването на транспортни средства с неизправни катализатори или с изчезнало оборудване за ликвидиране на изгорелите газове, като това би следвало да става със съдействието на Столична дирекция на вътрешните работи и без потребност от спомагателни средства.

Други неизпълнени цели са отстраняването на всички излезли от приложимост МПС, затревяването на всички " свободни площи " и въвеждането на надзор върху колите, които паркират върху тях.

Бездействието, което се губи в политическото говорене, наподобява притеснително, в случай, че напълно скоро локалният парламент ще одобри идната стратегия за по-добро качество на въздуха, която сега е отворена за оферти от жителите. За изработването ѝ общината ще получи 412 хил.лв по оперативна стратегия " Околна среда ", само че е прекомерно евентуално и този път препоръчаните ограничения да останат единствено като обещания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР