На 9 декември православната църква почита света Анна. Отбелязва се

...
На 9 декември православната църква почита света Анна. Отбелязва се
Коментари Харесай

Почитаме света Анна - покровителка на семейството и бременните жени

На 9 декември православната черква уважава света Анна. Отбелязва се зачатието на светицата-майка на Богородица. Света Анна се счита за настойничка на брака, фамилията, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами.

Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкоз откровени, че той се смилил над тях и извършил молбата им. Един ден, до момента в който Анна работела в градината, при нея се явил ангел и споделил: " Анно, ще родиш щерка и ще я наречеш Мария! ". След девет месеца – на 8 септември, се родила бъдещата майка на Иисус. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната черква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е признат от Римокатолическата черква едвам през 13 век, като Анна е публично канонизирана през 1854.

Народът уважава този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно откриват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват към огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо към стопанските постройки. Поверията настояват, че в тази нощ черните вълшебства " хващат ". Затова, съгласно старите традиции, строго се съблюдават разнообразни забрани: дамите не работят нищо, не трябва да пипат вълна, с цел да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не трябва да излизат от селото, тъй като по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

В националните традиции 9 декември е свързван и с поврата в природата и новото начало. Жените варят и раздават жито и царевица, с цел да порастват посевите денем. Вярва се, че на този ден всички вълшебства се случват и са най-силни. Според обичайте дамите не би трябвало да работят нищо, не трябва да пипат вълна, с цел да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не трябва да излизат от селото, тъй като по поляните играят самодивите и видят ли мъж, го отвличат.

Църквата уважава света Анна няколко пъти в годината: на 8 и 9 септември, когато честваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - св. Иоаким и Анна; на 9 декември, когато честваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна; на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

Имен ден честват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР