На 9 април 2023 година отбелязваме Цветница.Това е един от

...
На 9 април 2023 година отбелязваме Цветница.Това е един от
Коментари Харесай

Днес празнуваме Цветница. Виж кой празнува имен ден

На 9 април 2023 година означаваме Цветница.

Това е един от най-хубавите християнски празници, на който имен ден честват Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина. Честит имен ден!!! Желаем ви здраве, благополучие и доста триумфи!

Цветница означаваме в неделя след Лазаровден. Празникът предшестват Великден с една седмица и е отдаден на посрещането на Исус Христос в Йерусалим с лаврови и маслинови клончета. На този ден се върви на черква с върбови клончета, китки от здравеци други настоящи за сезона цветя. Цветята би трябвало да се осветят от духовник и се занасят вкъщи, където се слагат пред икона. Тези клончета пазят дома.

Един от най-популярните традиции е „ кумиченето “. Преди обяд лазарките отиват на реката. Всяко момиче носи клонка, китка или хлебче, което се назовава „ кукла “. Девойките би трябвало да се подредят една до друга на брега и да пуснат китките и хлебчетата по едно и също време. Момичето чиито венец се понесе най-бързо по водата и е най-отпред, става „ кръстница “ или „ кумица “ на лазарките. Това е и мотив тя да се радва на особено почитание от останалите. Традицията повелява на третия ден от Великден „ кумицата “ кани всички лазарки вкъщи, където ги гощава с червени великденски яйца и баница. Ритуалът в действителност слага началото на новия обществен статус на девойките и достигнатата възраст за брак.

 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР