На 9, 10 и 11 юни радомирското село Долни Раковец

...
На 9, 10 и 11 юни радомирското село Долни Раковец
Коментари Харесай

Изграждат първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство

На 9, 10 и 11 юни радомирското село Долни Раковец ще приюти експерти, запалянковци и доброволци от цялата страна, които ще запретнат ръкави и ще дадат старт на плана за създаване на първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство (ИЕС).

Идеята на сдружението, което застава зад инициативното предложение е, ИЕС да се обитава в изоставената постройка на остарялото раковско учебно заведение. Желанието на уредниците на акцията е да бъде основан образователен център със специализация в областта на екологичното строителство и реставрационната активност с естествени строителни материали.

Основен мотор на плана и екипа от експерти е Добромир Машев, чиито жанр е от село Долни Раковец. Той е първият в България строителен експерт по гео-биология и има дълготраен интернационален опит в екологичното строителство. С общи старания в съдействие с архитекти, инженери и доброволци, постройката ще бъде възобновена по най-щадящ метод.

Организаторите на самодейността са си сложили предизвикателство - обектът да бъде с нулев строителен боклук. Ще бъдат извозени и изхвърлени битовите отпадъци, а греди, дървения, керемиди и други компрометирани строителни материали, ще бъдат прилежно сортирани и употребявани наново. Целта е постройката на учебното заведение да резервира оптимално достоверния си тип, само че да се възвърне с естествени строителни материали, като глина, плява, коноп, вълна и други. “Всеки, който желае да помогне, е добре пристигнал “ - споделя Добромир Машев и благодари на записалите се досега доброволци, които ще дойдат в дните на акцията от разнообразни краища на страната.

Прогимназията " Никола Й. Вапцаров “ в село Долни Раковец е издигната още в първите години на 20 век и помни доста положителни времена, в които учениците са наброявали повече от 150 деца. До ден сегашен зданието е съхранило аристократичния си тип, само че за жалост пожар изпепелява горния етаж и покрива през предходната есен.

Реставрацията на остарялата постройка и построяването на Институт по екологично строителство ще оживи Долни Раковец и локалните приветстват самодейността, тъй като по този начин доста хора в България занапред ще чуят за селото. Раковчани имат с какво да се гордеят – при тях се ражда най-хубавият чесън, а в земите им бликат чисти минерални извори. Почвата в региона е плодородна и богата на плътни глини, които са неизменим материал, употребен в екологичното строителство.

Организаторите на самодейността имат вяра в триумфа на начинанието си и чакат с неспокойствие доброволци и съидейници от цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР