На 88-годишна възраст почина Леонид Кравчук, бивш комунист, който помогна

...
На 88-годишна възраст почина Леонид Кравчук, бивш комунист, който помогна
Коментари Харесай

Почина Леонид Кравчук, първият президент на независима Украйна

На 88-годишна възраст умря Леонид Кравчук, някогашен болшевик, който оказа помощ да се подпише смъртната присъда на Съветския съюз, а по-късно стана първият президент на самостоятелна Украйна, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

„ Това е тъжна вест и огромна загуба ", сподели Андрий Ермак, шеф на кабинета на президента Володимир Зеленски.

" Той беше умен родолюбец на Украйна, същинска историческа персона в извоюването на нашата самостоятелност ", написа той в онлайн известие.

Кравчук става прочут като " хитрата лисица " поради издигането си в редиците на украинската комунистическа партия, като поема поста на началник на Народното събрание в тогавашната руска република през 1990 година

Но той напуща партията скоро след опита за прелом против руския водач Михаил Горбачов през август 1991 година Украинският парламент приема същия месец декларация за самостоятелност.

След като краткотрайно получава президентски пълномощия, Кравчук беше определен за президент на 1 декември 1991 година, в същия ден, в който украинските гласоподаватели поддържаха отделянето от Съветския съюз.

Дни по-късно той подписва Беловежките съглашения с съветския водач Борис Елцин и беларуският водач Станислав Шушкевич, което на процедура докара до разпадането на Съветския съюз.

" Разбрах, че Украйна в никакъв случай няма да бъде в действителност самостоятелна, в случай че Съюз на съветските социалистически републики към момента съществуваше ", споделя Кравчук. " Дойдох, познавайки устрема на украинците да бъдат самостоятелни. Аз бях реализатор на тяхната воля. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР