На 88-годишна възраст почина бившият министър на отбраната на САЩ

...
На 88-годишна възраст почина бившият министър на отбраната на САЩ
Коментари Харесай

На 88 години почина Доналд Ръмсфелд

На 88-годишна възраст умря някогашният министър на защитата на Съединени американски щати Доналд Ръмсфелд.

Той е 13-ият министър на отбранатапри президента на Съединени американски щати Джералд Форд от 1975 до 1977 година и 21-вият министър на защитата от 2001 до 2006 година при президента на Съединени американски щати Джордж У. Буш (Доналд Ръмсфелд подава оставката си като министър на защитата на Съединени американски щати на 8 ноември 2006 г.)

По време на службата си като дипломатически представител в Близкия изток (ноември 1983 – май 1984) Доналд Ръмсфелд се трансформира в най-важната фигура за американското военно разузнаване, медиатор в провождането на стратегическа информация и препоръки в техническо направление на Садам Хюсеин в интервала на Ирано-иракската война.

Проиракската политика на Съединени американски щати е възприета, когато Иран взима превес във войната и пораждат съществени учредения, че може изцяло да разгроми Ирак. При визитата си в Багдад на 19 – 20 декември 1983 година Ръмсфелд води 90-минутен диалог със Саддам Хюсеин.

Ръмсфелд донася доста дарове на Саддам Хюсеин от администрацията на Рейгън. Сред тях: револвери, средновековни боздугани и чифт златни шпори за говедари. До Войната в Персийския залив (1990 – 1991) всичко това стои изложено в Садамовия Музей на успеха в Багдад, в който се намират и другите дарове, връчвани на Саддам от водачи на другарски страни.

През 1988 година Ръмсфелд декларира, че цялостното възобновяване на връзките с Ирак е било едно от най-големите му достижения.

Доналд Ръмсфелд е роден на 9 юли 1932 година в Чикаго. Женен е за брачната половинка си от 1954 година Имат три деца, шестима внуци и един правнук./ Уикипедия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР