На 87-годишна възраст е починал бившият първи секретар на ОК

...
На 87-годишна възраст е починал бившият първи секретар на ОК
Коментари Харесай

Отиде си Последният Първи на Пазарджик

На 87-годишна възраст е умрял някогашният първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия в Пазарджик Борис Димитров, научи " Марица ". Известният като Последен Първи на Пазарджик общественикът е роден на 31 май 1935 година в септемврийското село Семчиново. Основното си обучение приключва през 1949 година в родното си село. От 1949 година до 191953 година учи в ЕСПУ „ А. Пиронков- Чапай ”- Белово. От септември 1953 година до април 1954 година работи като неточен преподавател, а от май до септември 1954 година е строителен служащ в „ Горстрой-Пловдив ”. През септември 1954г. постъпва в Педагогическия институт „ Тодор Самодумов ” – Пловдив. След довеждане докрай на Института е преподавател в Покрован, Ивайловградско. През ноември 1956 година влиза в редовете на Българска народна армия в отделение 80290 гр. Стара Загора.

През месец октомври 1962 година е определен за Първи секретар на Окръжния комитет на Комсомола в Пазарджик, на която служба работи до септември 1966 година През този интервал е избиран за кандидат-член на Бюрото на ОК на Българска комунистическа партия в Пазарджик, член на Централен комитет на Комсомола и член на ЦС на БСФС, където е определен за зам. - ръководител и членува до разпускането му. От 1963 година е студент-задочник в СУ „ Св. Климент Охридски ” гр. София. През септември 1966 година е изпратен да се учи във ВПШ при Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз – Москва. Завършва школата с отличен триумф и се завръща в Пазарджик, където работи до март 1971 година като зав. отдел „ Организационен ” на ОК на Българска комунистическа партия, когато е определен за секретар на Окръжния комитет по организационните въпроси.

След извършените локални и парламентарни избори от май 1976 година до януари 1983 година работи като първи зам. ръководител на ИК на Общински народен съвет. През този интервал дава отговор за националната култура, а с образуването на препоръките за национална култура е определен за ръководител на публични начала на Окръжния съвет за национална култура в Пазарджик и работи до януари 1983 година

От декември 1982 година е назначен за Генерален консул и Пълномощен министър на Народна република България в Коми АССР след привършване на мандата, на 18.11.1987 година Борис Димитров е определен за първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия в Пазарджик, на която служба работи до март 1990 година През 2015 година той издаде мемоарната си книга – „ Последният Първи на Пазарджик “.

Борис Димитров бе голям труженик на пазарджишкия футбол. Той е с съществена милостиня за историческото първо влизане на ФК Хебър в " А " РФГ през 1989 година Бе измежду най-ревностните основатели за възобновяване на Спортното учебно заведение в Пазарджик. 

Поклон пред паметта светлата му памет!

П. П. Борис Димитров бе измежду приятелите и постоянни читатели на вестник " Марица ". Ще го запомним запомним с обичта му към Пазарджик, с добротата и естествената лекост в общуването с хората.

Почивай в мир, чичо Боре!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР