На 86-годишна възраст почина бившият премиер на Италия Силвио Берлускони.

...
На 86-годишна възраст почина бившият премиер на Италия Силвио Берлускони.
Коментари Харесай

Почина Силвио Берлускони

На 86-годишна възраст умря някогашният министър председател на Италия Силвио Берлускони. Той е умрял в болничното заведение „ Сан Рафаеле “ в Милано.

Медийният магнат и лидер на партията „ Форца Италия ” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше абсурден и на няколко пъти беше съден.

Роден през 1936 година, Берлускони приключва право в университета в Милано. Занимава се със строително предприемачество и натрупва доста положение през 70-те години. През 1974 година основава кабелната телевизия „ Телемилано ”, която напълно скоро се трансформира в предизвикателство за националния монопол. Само шест години след първия си канал, основава и първата комерсиална телевизионна мрежа – „ Канале 5 ”, която през идващите години господства телевизионния пазар. Берлускони има компании, магазини, киносалони и даже футболен клуб „ Милано ”.

„ Берлускони оказа голямо въздействие върху италианската просвета, върху манталитета на хората. Защото още с появяването на комерсиалната му телевизия в началото на 80-те години на предишния век, Италия беше сред католическата обичайната просвета и лявата комунистическа просвета. Той вкара нов вид прогресивна мисъл, което значи обществена смяна и по-свободна гражданска ориентировка и по-свободни, да вземем за пример, полови привички ”, сподели професорът по политически науки в университета „ Луис ” Лоренцо де Сио.

Политическата кариера на Берлускони стартира през 90-те, когато основава консервативната политическа партия „ Форца Италия ”. Едва стъпил във властта, против бизнес империята му стартира следствие за корупция. Изправен пред избор на съмнение, той подава оставка. Малко по-късно е упрекнат за машинация и корупция, само че присъдите са анулирани. С обещания за понижаване на налозите и по-високи пенсии, партията му печели на парламентарните избори през 2001 година и той още веднъж става министър председател.

Критикуван за влошаващото се положение на италианската стопанска система и за поддръжката на американската инвазия в Ирак, Берлускони подава оставка, само че печели избор на доверие в Народното събрание и още веднъж се връща на власт с ново държавно управление, с цел да загуби на изборите от центристите на Романо Проди.

„ Трудно е да си представим „ Форца Италия ” без Силвио Берлускони. Въпросът е какво може да се случи с партията след неговата гибел? От друга страна, медийната му група „ Медиасет ” съществува в бранш, който е мощно контролиран от страната. Така че връзките, които има с държавното управление, са доста значими. Всички са заинтригувани да държат „ Форца Италия ” жива, с цел да запазят тези връзки ”, уточни още Лоренцо де Сио.

Само две години по-късно Берлускони още веднъж печели предварителните избори с новата си партия и застава начело на държавното управление.

„ Форца Италия ” на Берлускони съставлява значим мост сред италианските елити и групата на Европейската национална партия в Брюксел. Може би, европейските връзки на държавното управление, с които се занимава някогашният ръководител на Европарламента Антонио Таяни от „ Форца Италия ”, ще се засилят ”, счита професорът по политически науки в университета „ Луис ”.

Берлускони е забъркан в секс кавги, обвинявания за връзка с малолетна и правосъдни процеси за секс със 17-годишна мароканска продажница и за корист с власт. В края на 2011 година губи болшинството си в Народното събрание и подава оставка.

През 2016 година Силвио Берлускони претърпя сериозна сърдечна интервенция, а по-късно и оцеля след диагноза рак на простатата. През последните две години постоянно влизаше в болница, откакто през 2020 година се болести с COVID-19.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР