На 85 години ни напусна една от забележителните личности на

...
На 85 години ни напусна една от забележителните личности на
Коментари Харесай

Сбогуваме се с легендата на световната опера Монсерат Кабайе

На 85 години ни напусна една от забележителните персони на международната опера - примата Монсерат Кабайе. Сериозни сърдечни проблеми са причина за гибелта на оперната легенда. Въпреки тях, последният й концерт е единствено преди 6 месеца в Киев. Кабайе има впечатляваща кариера, която трае половин век.

Най-красивият оперен глас, раждал се в миналото, отлетя към небето. За меломаните Монсерат Кабае е синоним на висшо удволствие поради неподражаемата наслада, с която се отличава нейният тембър. Пеенето й е пример за белканто.

След дебюта й в Карнеги хол вестниците излизат с гръмки заглавия, в които дефинират Кабайе като певица, която е въплътила в себе си едновеременно най-хубавите качества на Рената Тебалди и Мария Калас.

Години по-късно, пред камерата на " По света и у нас " примата изрично отхвърля това съпоставяне.
Монсерат Кабайе: Още на млади години съм слушала доста осъществявания на Рената Тебалди и на Мария Калас. Много ги харесвах. И години по-късно, когато започнах да получавам дребни функции, имах шанса да се срещна и с двете. Това бяха два идола за мен. Аз не считам, че през днешния ден, включвам включително и себе се, може да има певица, която да е втората Тебалди или втората Калас.
Монсерат Кабайе не се нуждае от никакви съпоставения с никоя певица преди нея. Неслучайно феновете й я назовават " превъзходната " и в огромна степен това название обобщава цялата й кариера.

Тя съумява да се задържи на върха макар съществени здравословни проблеми, които непрестанно подлагат на тестване театралните й триумфи. Мозъчен израстък и сериозен инфаркт са единствено част от трудностите, които обаче не могат да спрат пътя на Кабайе в изкуството. Може би тъй като като човек постоянно е била открита, сърдечна и с брилянтно възприятие за комизъм, което пленяваше наедно с невероятния й глас.
 Светът скърби след загубата на великата испанска певица Монсерат Кабайе Светът скърби след загубата на великата испанска певица Монсерат Кабайе
Испанският кралски замък назова умрялата на 85-годишна възраст оперна прима Монсерат Кабайе "най-добрата измежду най-хубавите ". В съболезнователен адре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР