На 84-годишна възраст след дълго боледуване в Москва почина актьорът

...
На 84-годишна възраст след дълго боледуване в Москва почина актьорът
Коментари Харесай

Почина артистът Сергей Юрский

На 84-годишна възраст след дълго боледуване в Москва умря артистът Сергей Юрский, новината оповестява за „ Интерфакс “ щерка му.

През декември той е бил настанен за лекуване в инфекциозна болница. Юрский е роден през 1935 година в Ленинград /Санкт Петербург/ в фамилията на Юрий Юрский, живописен началник на Московския цирк на Цветния бул.. През 1955 година след 3-и курс в юридическия факултет, Сергей Юрский стартира да учи актьорско майсторство в Ленинградския сценичен институт, а през 1957 година е поканен в Болшой спектакъл. Сред най-популярните му функции са тези на Чацки, Тузенбах, Езоп в „ Лисицата и гроздето “. Там през 1974 година Юрский дебютира като режисьор с постановката „ Молиер “ по Булгаков.

Славата си като киноактьор той завоюва с функциите си във филмите „ Златният телец “, „ Мястото на срещата не се трансформира “, „ Република ШКИД “ и други Снимал се е в десетки ленти, измежду които „ Кралят Елен “, „ Любов и гълъби “, „ Търсете дамата “, „ Малки нещастия “. Той е създател на няколко книги: „ Кой държи паузата “, „ В безвремието “, „ Да узнаеш “, „ Сюр “, „ Жест “, „ Съдържанието на чекмеджето “, „ Театърът на Игор Вацетис “, „ Йожен Йонеско в преводите на Сергей Юрский “, „ Игра на живот “.
Юрский е лауреат на наградата „ Златната маска “, получил е званието „ Заслужил актьор “ на РСФСР.

Поклонението ще се състои на 11 февруари в спектакъл Моссовет – там той е работил след 1978 година, когато се мести в Москва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР