На 83-годишна възраст, след два инсулта, почина Людмила Абрамова –

...
На 83-годишна възраст, след два инсулта, почина Людмила Абрамова –
Коментари Харесай

Отиде си невъзможната любов на Висоцки СНИМКИ

На 83-годишна възраст, след два инсулта, умря Людмила Абрамова – втората брачна половинка на обичания стихотворец и бард на Съюз на съветските социалистически републики, гласът на съветската болежка  -Владимир Висоцки, пише standartnews.

От трите съпруги на скандалния, само че и обожаван от руснаците стихотворец на 20-ти век, единствено Людмила остава до гибелта си вярна на любовта, с цел да пази паметта му. Последните 25 години работеше в центъра „ Висоцки “, в никакъв случай не сподели нищо неприятно за поета, знаеше наизуст всеки стих.

Тежко болна, в последните години тя не излизаше от вкъщи си и беше навестявана единствено от двамата синове на Висоцки – Аркадий и Никита, както и от щерка й, родена от втория й брак, за който съвсем нищо не се знае.

Историята на запознанството й с Висоцки се носи като легенда към този момент 60 години, а в основата лежи пръстена на смирението – аметиста.

Двамата се срещат инцидентно до момента в който той се снима във кино лентата “713-ият желае кацане ”. Малко по-рано поетът се е разделил с първата си жена Изолда Жукова. Причината за това е преждевременно раждане на актрисата с дълго мечтано дете след пикантен скандал с майката на Висоцки, която ненавиждала снаха си.

Раздялата още повече сближила пристрастения към еуфорията безгрижник с алкохола и една вечер той освен се напил безпаметно, само че и почнал да троши чинии в хитов по това време московски ресторант.

Тъй като нямал задоволително пари в себе си, излязъл на улицата да изиска назаем. Там срещнал студентка, която му дала отговор без съмнение, че няма пари, само че има пръстен, който може да заложи.

Людмила преждевременно свалила аметиста от безименния си пръст и го сложила в дланта на Висоцки без да знае, че там поставя целия си живот. Той я уверил, че още на идващия ден ще й върне парите, само че тя се усмихнала недоверчиво и чак след дълго увещаване му дала телефона си.

За огромно удивление на студентката по кино изкуство  Висоцки освен й се обадил, само че й предложил брак.

Истината за какво  бъдещата актриса незабавно се е съгласила, излезе нескрито години след гибелта на Висоцки. Дотогава всички го одобряваха като шестица от тотото. Оказа се, че в дъното на историята не е щастлива случайност, а нещастна обич.

Красивата студентка имала доста обожатели, един от които също се казвал Владимир, само че не Висоцки, а Китайски. Той обезверено се опитвал както да пласира първия си филм, по този начин и да завоюва сърцето на обичаната си. Когато не съумял нито в едно от начинанията, се самоубил. Трагичният край по този начин потресъл Людмила, че на гроба му дала обещание да се грижи за всички, които имат потребност от помощ и да се омъжи за първия, който срещне.

Когато Висоцки й изпял няколко от песните си, тя схванала, че ориста е повече от благосклонна към нея. Усетила гения му на мига, а по-късно решила да му помогне с алкохолизма.

Живеели са дружно повече от 5 години преди да се оженят. Тогава се родили и двете им деца. А повода е   прозаична – първата брачна половинка не му давала бракоразвод.

Людмила се отказала от кариера, гледала децата си и боготворяла мъжа си. Твърди се, че до момента в който били дружно, той не близвал алкохол.

Но ролята на примерния брачен партньор Висоцки била несъвместима с гениалното му творчество. Той изгубил ентусиазъм, станал раздразним и нетърпим за околните. Любовното му гнездо с Людмила дефинитивно се разрушила, когато срещнал на снимачната площадка зашеметяващата Марина Влади и се влюбил от пръв взор.

“Самата аз разбрах, че е време да си потегли, тъй като той доближи напълно друго равнище, на което към този момент не можех да оказа помощ. Аз не съм световна персона, стигаше ми, че съм жена и майка на двете му деца. Всичко, което можех да направя, беше да продължа да имам вяра в него и откровено да се удивлявам на всяка негова креативна изява “, споделя Людмила без капка оскърбление години по-късно.

Разказвала е, че е почувствала гибелта на Висоцки, тъй като в същия миг гълъб влезнал през прозореца й.

Стоя неразделно до Марина Влади на грандиозното заравяне на огромния отстъпник. Защити Влади и когато французойката реши да скъса с предишното и да продаде на търг всички движимости на Висоцки, в това число маската на гибелта.

“Това сигурно бяха плодотворни, щастливи, значими години, само че малко разрушиха живота ми. Свещеникът, отец Алексей Умински, ми сложи диагноза: “Вие сте инвалидът на Висоцки ”. Той беше прав ”, са думите й малко преди да почине.  

След гибелта на Висоцки, Людмила се омъжи за машинния инженер Юрий Овчаренко, роди му щерка и стартира да преподава изразителност в учебно заведение. Оттогава влагаше всички си сили в музея “Висоцки ”.

Отива си безшумно и незабележимо, с цел да остави безсмъртието за Висоцки. Близките й настояват, че до последно слушала песните му. “Половин час до офанзивата ” била обичаната й, на която постоянно плачела.

Не е ясно къде ще бъде заровена Людмила Абрамова. Тя отнася със гибелта си огромните секрети на Висоцки, в това число и загадката за неговата гибел.

Какво ще описват оттук насетне синовете й – следва да забележим.

Аркадий преподава в университет и написа сюжети за филми.

Никита продължава делото на майка си като шеф на музея „ Владимир Висоцки “

 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР