На 83-годишна възраст е починал проф. Ивайло Знеполски - един

...
На 83-годишна възраст е починал проф. Ивайло Знеполски - един
Коментари Харесай

Почина известният философ проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е умрял проф. Ивайло Знеполски - един от най-известните модерни философи, културолози и интелектуалция на България.

Проф. Знеполски беше съосновател на Института за проучване на близкото минало, който издаваше голям брой книги за историята на комунизма в България - от преврата на 9 септември 1944 и Държавна сигурност, до персоналните истории на хората, претърпели тоталитаризма.

Знеполски беше и министър на културата в държавното управление на Любен Беров и в държавното управление на Ренета Инджова.

Роден на 5 август 1940 година той приключва философия в Софийския университет, като по-късно работи в Института за модерни обществени теории.

Става лекар на науките и професор във Философския факултет, а сред 1991 и 2003 година управлява катедра " История и доктрина на културата " в СУ.

Бил е гост-професор във Висшето учебно заведение по обществени науки в Париж (1997–1999) и в Университета Монтескьо в Бордо (2001).

През 2005 година учредява академичната организация Институт за проучване на близкото минало, с задачата да образува колектив от учени и да промени " цялостната липса на полемики в обществото и утвърждаващото се равнодушие към историята в младите генерации ".

Институтът разгласява проучвания за Възродителния развой, Държавна сигурност, банкрутите на комунистическия режим, задграничните компании, биографията на Тодор Живков, лагера в Белене, православната черква в епохата сред 1944-1989, литературната цензура и доста други.

Проф. Ивайло Знеполски е татко на философа Боян Знеполски, който е началник на катедра " Социология " в Софийския университет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР